Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Pedig írtam, hogy beszéltem már (online és személyesen is) ezügyben szakemberekkel de mindegyikük mást mondott. Orvos se tudott ajánlani más szakembert. Mivel szoktam látni hogy itt ad tanácsot étkezési ügyekben is ezért mertem megkérdezni. Írta hogy a kókuszolajat fogyaszthatom ezért kérdeztem, hogy akkor is ha sok zsírtartalom van benne és a szőlőmagolajjal is ugyanez a helyzet. Vagy ezek más zsírok és akkor fogyaszthatom? Már el vagyok keseredve úgy érzem nem ehetek megint semmit finomat mert senki nem tud segíteni. Édességeket sem ettem azóta igaz előtte is csak a Szaffi palacsintatésztából készült palacsintát és néha mandulatejes tejberizst. De most ezeket se tudom hogy lehet-e és a neten se találok semmilyen édességreceptet amit epediétába beilleszthető. Önöknél meg valahol láttam régebben recepteket de már nem találom:(

2020-08-27
Somogyi Rita válasza:

Kedves Éva!

Sajnos most is csak azt tudom írni, hogy egy epediétának személyre szabottnak kell lennie. Ez online azért nem fog működni, mert ehhez szükséges ismernie a dietetikus szakembernek a kórelőzményedet, jelenlegi panaszaidat, esetleges társbetegségeidet, a kő típusát, elhelyezkedését, jelenlegi étrended (étkezési naplót is szoktak kérni, én is javaslom), életmódod, folyadékfogyasztásod, életkorod, testsúlyod, egyéni érzékenységeidet….stb.

Apropó étkezési napló! Ismerek olyan epekővel műtött egyént, aki pl. tojást nem ehet, és ismerek olyat is, akinek az orvosai nem tiltották el a tojás fogyasztását. Célszerű saját magadnak kikísérletezni, az általános ajánlásokon túl, hogy mik azok az ételek, amiket még bír az epéd. Hasznos, ha erről naplót vezetsz.

Általánosan persze tudok javaslatot tenni, de ettől gyorsabb és hathatósabb egy orvossal vagy dietetikussal való együtt munka. Kérlek válassz egy olyan szakembert, akivel rendszeresen együtt tudsz dolgozni.

Továbbá, vannak olyan esetek, amelyek meghaladják az én tudásomat is. Nem vagyok dietetikus, vagyis a személyre szabott diéta összeállításában én nem tudok segíteni, sőt nem is segíthetek.

Általánosságban mindent ehetsz, de mértékkel. Az állati, telített zsírok is mehetnek, de kisebb mennyiségben, mint a növényi, telítettlen zsíradékok. Így a szőlőmag olaj és a kókuszzsír is jó választás. Édességet készíts magadnak chia magból és kölesből! Kell a zsírfogyasztás ahhoz, hogy egyáltalán működni tudjon az epehólyag, de értelemszerűen ez továbbra sem azt jelenti, hogy rendszeresen olajban sült ételeket kell fogyasztani.

Fogyassz el egy kanál szőlőmagolajat magában, vagy öntsd salátára, süss húsokat sütőben, használj hozzá kevés kókuszzsírt. A mértékletesség különösen fontos az epediéta esetén.

Az édességeidet továbbra is elkészítheted a szokott módon.

Üdvözlettel:

Somogyi Rita