Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita!Nekem ételallergia teszten kimutatták, hogy a sörélesztőre allergiás vagyok a glutén, tej, tojásfehérje, és még egy pár dolog mellett.A kérdésem az lenne, hogy a sörélesztőből fermentált Béta glükánt fogyaszhatom-e? Még egy kérdés.Elkezdtem szedni a Melatonin tablettát alvási problémákra, 1 hetet szedtem, és tompa fejfájást szédülékenységet,szúró fájdamakat éreztem a fejem különböző pontjain.Lehet-e a meletonintól vagy a Béta glükántól.Most abbahagytam mind a kettőt, elmúlt ez a rossz érzés a fejemben.Előre is köszönöm válaszát Márti

2023-01-23
Somogyi Rita válasza:

Kedves Márti!

Korábban feltett kérdésedet a termékoldalon már meg is válaszoltam, de bemásolom ide is neked:

Élesztő, azaz élesztőgomba allergia esetén az allergiás reakciót közvetlenül az élesztőgombában lévő fehérje váltja ki.A Natur Tanya® Fermentált Béta-glükán, az élesztőgomba sejtfalából fermentálással kinyert, magas tisztaságú 1,3/1,6 típusú béta-glükánt tartalmaz. Ez pedig már önmagában, tisztán egy poliszacharid, glükózpolimer, azaz glükózból épül fel, nincs köze a fehérjéhez. Nem okoz allergiát. Sőt! Az allergiás tünetek enyhítésében kiváló alternatíva.

Azonban, ha megtápláljuk a bélflórát ott a kúra kezdeti szakaszában előfordulhat emésztőrendszeri diszkomfortérzet, puffadás, hasmenés, sőt székrekedés is.

Az elmúlt időszak változó időjárása pedig sokaknál okozott fejfájást, tompaságot, lehet, hogy csak ennek tudható be a tapasztalatod.

De, lehet, hogy a melatonin a panasz kiváltója, ritkán ugyan, de okozhat szédülést, álmosságot, fejfájást. Azok a melatoninnal kapcsolatos kutatások, melyek beszámolnak kis mértékben ilyen mellékhatásokról, mindig dózisfüggők. Ez azt jelenti, hogy ha az adagolás hosszú távon 10mg/nap feletti, akkor megjelenhetnek ilyen tünetek.

A melatonin esetében a legfontosabb javaslatunk az adagoláshoz a kevesebb több elve. Mindenki saját maga állíthatja be a napi adagját 0,5mg-tól – maximum 3mg-ig. Nagyon fontos ezért megnéznünk az adott melatonin terméknek az adagolást, és ehhez tartani magunkat.

A kínálatunkban elérhető melatonin tablettával például a fogyasztási javaslata például napi 1 tabletta, ami 1 mg melatonint tartalmaz. Ebben az adagolásban a melatonin fogyasztása biztonságos, mellékhatás nélküli. De! Ha számodra még ez az adagolás is panaszt okozott, akkor először csak egy fél tablettát vegyél be, majd idővel növeld napi 1 tablettára.

Várom visszajelzésed.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita