Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Nagyon szívesen használnám a solar vitamint, de úgy tudom, dohányosoknak tilos a béta-karotin - és ebben is van ugyebár... Segítsen, legyen szíves, szedhetem-e, ha dohányzom! Nagyon köszönöm, üdv, Simann Karola

2018-04-30
Somogyi Rita válasza:

Kedves Simann Karola!

Ne felejtsük el, hogy a dohányzás önmagában is megnövelheti mindenféle rák, és különösen a tüdőrák kockázatát.

Béta-karotin fogyasztásánál egy dohányosnak elsősorban meg kell különböztetni a szintetikus és természetes béta-karotin forrásokat. Nézzük is meg, miért írom ezt; volt 2 jelentősebb tanulmány. Az egyik egy amerikai vizsgálat volt, ahol nagy dózisú és szintetikus béta-karotint és A-vitamint alkalmaztak együtt, már nem dohányzó, viszont régebben azbeszttel dolgozó embereknél. A másik egy Finn vizsgálat, ahol dohányos férfiak egy csoportja kapott szintetikus A-vitamint és béta-karotint együtt...

Szintetikus vitaminok nagy dózisú adagolásánál már korábban is voltak ilyen jellegű kutatások, például az E-vitamin kapcsán. Így általánosságban azt mondhatjuk, hogy egy dohányos kerülje a szintetikus vitaminforrásokat.

Szerves anyagoknál ilyet még nem tapasztaltak, sőt több kutatás is rávilágított a rákprevenciós lehetőségekre magas béta-karotin tartalmú zöld leveles zöldségek, mint paraj, vagy a sárgarépa, a brokkoli illetve a béta-karotin tartalmú gyümölcsök pl. sárgabarack esetében.

A zöldség és gyümölcsfogyasztás az egészséges étrend része, ez nem kétséges. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a nem bio minősítésű, béta-karotint tartalmazó zöldségek és gyümölcsök, több kadmiumot és nitrátot tartalmaztak, mint ezt a previtamint, melyek szintén hajlamosíthatnak rákra.

A szerves anyagokból koncentrált élelmiszerek kikerülik ezeket a vegyi anyagokat, ilyen a Spirulina kivonat, ami ráadásul 10-szer több béta-karotin tartalommal is rendelkezik, mint a sárgarépa, de ilyen a szerves, kelátkötésű SOLAR vitamin is, ami pont ezért szabadalommal is védett.

Vagyis egyelőre a természetes béta-karotin források és a dohányzás kapcsolatának káros hatása nem igazolt. Azt sem tudjuk, hogy a szintetikus béta-karotint teljes egészében, vagy egy bizonyos dózis felett kell-e elkerülni, és ebben bizony még az EFSA is bizonytalan, de Magyarországon az OGYÉI már javasolja a szintetikus béta-karotin tartalmú termékeken azt a jelölést, hogy dohányosok figyeljenek napi béta-karotin bevitelükre, mert az jobban hajlamosíthatja őket a tüdőrák kialakulására.  

Mindez, míg nem tisztázódik, dohányosok ne fogyasszanak szintetikus vitaminokat és keressék természetes béta-karotin forrásokat.  Természetes, koncentrált forrásoknál pedig tartsák be a napi adagolást, és a kúraidőt, ami a SOLAR vitamin esetében 120 nap.

Természetesen a lehető legjobb megoldás pedig az, ha elhagyjuk vagy jelentősen redukáljuk a szintetikus anyagok bevitelét, így a dohányzást is.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita