Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Nagyon szépen köszönöm a szíves, gyors segítséged. Igen, igyekszem az általad mondottak alapján eljárni. A lányommal (22 éves)kapcsolatban kérdeznék ha lehet. Készült most egy vérvétel, mert sajna nála is kiderült a pajzsmirigy alul működés, de neki az Anti TPO eredménye jó, és TSH ellenőrzés céljából voltunk most laborban. A TSH 3,24 referencia értéken belül van, viszont a GOT(AST) az emelkedett 0-37 helyett 49 és a GPT(ALT)0-40 helyett 98. Nagyon megijedtünk. A többi értéke rendben van. Az orvos azt mondta nincs jelentősége, majd veszünk egy ellenőrző vérvételt 1 hónap múlva. Szed syntroxine 12mg, c,d3,maca, spirulina és citromfű kapszulát, semmi mást. Ön szerint mi okozhat ilyen eltérést a máj értékeknél? Nagyon szépen köszönöm válaszát! Üdvözlettel, Csiki Mária

2019-01-20
Somogyi Rita válasza:

Kedves Mária!

Önmagában ezek az emelkedett értékek valóban nem feltétlenül jelentenek betegséget, különösen pajzsmirigy alulműködés esetén, ahol a betegség mindig párosul májpangással, és gyakori a diagnosztizált májzsírosodás is, mivel az egészséges emésztés és az egészséges pajzsmirigy működés között, szoros a kapcsolat.

A bélflóra bélbaktériumai részt vesznek a pajzsmirigyhormonok átalakításában, de minden emésztőrendszeri gyulladás, és panasz, pl.: székrekedés, hatással van a pajzsmirigy egészségére, és ez visszafelé is igaz, mert egy alulműködő pajzsmirigy gyengíti az epeműködést, és a máj méregtelenítés hatékonyságát. Például egy esetleges bélgyulladás csökkenti a T3-at és növeli a stresszhormon szintet, ami további csökkenést okoz, növelve az autoimmun pajzsmirigy betegség kialakulását. A kiváltó okok között szerepelhet élelmiszer allergia is, pont ezért javasolt a glutén elhagyása  autoimmun pajzsmirigy betegségeknél, de még a stressz is jelentős galibákat okoz, ráadásul a visszafordulást is ellehetetleníti. Az emésztőrendszer egészségének, különösen a bélflórának így hatása lesz a pajzsmirigy egészségére, számos tanulmány ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy tudatos életmóddal, rostban gazdag étkezéssel, a finomított szénhidrátok csökkentésével, és tudatos bélflóra táplálással csökkenteni lehetne a pajzsmirigy panaszok számát.

Összességében: nem megijedni kell, hanem életmódot váltani. Lányodnak azt üzenem, tudatosan támogassa a máj egészsége mellett, az emésztőrendszer egészének egészségét, bélflórájának egyensúlyát;

  • csökkentse a finomított szénhidrátok bevitelét
  • növelje a rostfelvételt  
  • mozogjon rendszeresen, és
  • fogyasszon 20 kilogrammonként 1 liter vizet/gyógyteát.


Egészítse ki étrendjét bélbaktériumokkal, a májtisztítást és májsejt regenerálást támogató Hepaplus articsóka kivonat, gyulladáscsökkentő szerves szelénnel  és Omega zsírsavakkal,  illetve a stressz ellensúlyozásához, fogyasszon adaptogén gyógynövényeket*, hiszen mindez visszafordítható. Meglátjátok a következő ellenőrző vérvétel már jobb eredményt fog mutatni!

*Az adaptogén kivonatok kiegyensúlyozó hatásúak a belső kiválasztású mirigyeinkre. Ha túlműködnek visszahúzzák, ha alulműködnek serkentik azokat. De van itt még egy nagyon fontos dolog, ami miatt ezt a kivonatot javasolni szoktam. Az alulműködő pajzsmirigybetegségek kiváltó okai között szerepel a krónikus stressz. A betegség arra is figyelmeztethet, hogy fogadjuk el önmagunkat, és hogy ne fojtsuk vissza érzelmeinket. Mondjuk ki, és ne nyeljük le dolgokat. Az adaptogén kivonatok segítik a stresszhez való alkalmazkodást. 

Üdvözlettel:
Somogyi Rita