Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Nagy örömömre szolgál, hogy rátaláltam erre a kérdezz-felelek lehetőségre és olvasva a válaszokat, nagyon kedvesnek és segítőkésznek találtam. :) Ezért bátorkodtam én is Önhöz fordulni. Évek óta visszatérő depresszióval, gyakori fejfájással, emésztési panaszokkal (gasztoenteorológus szerint IBS), feszültséggel, alacsony vérnyomással küzdök ( a gerincsérvemet már nem is említve). Foglalkoztam lelki oldallal és orvosi oldallal is. Tartósan egyik sem segített. Egy korábbi mérés során megállapították, hogy a homeosztázisom felborult és a neurotranszmitterek terén sem állok vmi jól. A pszichiáter és neurológus persze egyből antidepresszánst írt fel, amit nem mertem beszedni. Közepes depressziós állapotot mondtak az orvosok. Keresem, kutatom évek óta a megoldást, mitől lehetnék tartósan jól. Olvastam a STRESS CONTROL tablettáról, de bizonytalan vagyok, mert még más gyógynövényeket és egyéb szerekről is hallottam jókat. Már összezavarodtam, melyik lenne jó. Tudom, hogy kísérletezni kell, de melyikkel érdemes kezdenem? Olvastam, hogy a depresszió egy gyulladásos folyamat és ezért fontos a gyulladáscsökkentés. Viszont az agyban lévő hormonok, mint a szerotonin és dopamin szintje is lényeges. Ennek kapcsán az 5HTP-ről olvastam nagyon jókat, mivel ez alakul át szerotoninná. Emellett A SÁFRÁNYKIVONATRÓL is ódákat zengenek, na meg az aswaganda, az orbáncfű és omega3 is előkelő helyet foglal el ezen a téren. A valeriana és társai szerintem nagyon gyengék, ezek semmit sem hatnak. Sőt egy ideig triptophan és tirozin kombóval is próbálkoztam, de csak kissé fejbekólintott, egyéb hatást nem éreztem. Kérdésem, hogy lehet-e egyszerre többfélét is szedni? Pl. a stress control tablettát 5HTP-vel + magnézium és B vitaminok+omega3. Esetleg sáfránykivonat? A stress control tablettának mennyi idő múlva érezhető a hatása? Lehet egyből 3 szemmel kezdeni vagy kisebb adaggal? Nagyon megköszönöm, ha segít eligazodni a megoldásnak tűnő szerek sűrű erdejéban, mert már nagyon elevszettnek érzem magam. Szeretnék hinni abban, hogy a depresszió és az ehhez társuló fejfájás, feszültség és IBS gyógyítható, vagy legalább kordában tartható. Az alacsony vérnyomás is alakulhat valamelyik szer hatására, vagy arra külön kéne valami más? A ganodermás kávéval igyekszem enyhíteni rajta. A fejfájásra és feszültségoldásra alkalmas teák sem segítettek, de itt az ORBÁNCFŰ TEÁRÓL is jókat olvastam. Ajánlaná-e középsúlyos deprsszióban akár ezt (is)? Jelenleg magnéziumot szedek B6 vitaminnal és algás ligetszépe kapcsulát a női ciklusra, premenstruációs szindrómára. Nagyon várom válaszát és idejét előre is köszönöm, amit rám szán! Elnézést a regényért... Üdvözlettel és előzetes köszönettel: Shangrila

2020-06-27
Somogyi Rita válasza:

Kedves Shangrila!

Attól tartok, hogy jelen esetben csupán a természetes gyógymódok kevésnek bizonyulnak. A lelki és orvosi oldallal egyszerre kell foglalkozni, és mindezt a folyamatot a célzott étrend-kiegészítők csak megtámogatni tudják, helyettesíteni nem. Mint ahogy ezek a kiegészítők nem helyettesíthetik adott esetben a gyógyszereket és szakember segítségét sem.

Az étrend-kiegészítők piciny eszközök a nagy egészben, és nem választhatók le az egyén proaktív hozzáállásától, mint amilyenek az: evési, munkavégzési, pihenési, stresszkezelési, alvási, testmozgási szokások, és a mentális, érzelmi, spirituális, szociális jóllét. Vagyis az elme, a test és az érzelmek nem különíthetők el egymástól. A gondolatok, a hozzáállás, a hitrendszer óriási kihatással van a fizikai közérzetünkre. És ez fordítva is igaz, ha a tested beteg, a mentális egészséged is romlik. Szervezetünk minden része kapcsolatban és kölcsönhatásban áll.

Valóban vannak olyan kutatások, melyek szerint a depresszió összefüggésbe hozható a szervezetben lévő gyulladással, azonban ennek megállapításához orvosi segítségre van szükség. Érdemes lehet akár egy orvos-természetgyógyászt felkeresni, aki a különböző terápiák együttes alkalmazásában is segíthet.

Ha pedig célzott tápanyagok, akkor első számú segítőink az adaptogén gyógynövények, melyek a pszichés vagy fizikai stresszel szembeni ellenállóképességünket növelik, mindenféle mellékhatás nélkül. Alul működő szerveinket felerősítik, a túlműködőket visszahúzzák. Egyensúlyt teremtenek, így akár az alacsony vérnyomáson is segíthet, különösen akkor, ha annak a hátterében is a depresszió húzódik meg. Második segítőink az ásványi anyagok, különösen a kalcium és a magnézium, illetve a vérképző, oxigént szállító, immuntámogató vas. Harmadik támaszunk a fehérjék, és bennük található aminosavak. Negyedik támaszunk a 3 legfontosabb alapvitamin a C+D+K2-vitaminok. Végül pedig a zsírsavak, melyek nélkülözhetetlen wellness molekulái az idegrendszernek, hormonrendszernek és immunrendszernek.

Ezeket a kivonatokat párhuzamosan is fogyaszthatod, az azonban biztos, hogy a változás nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni, és Te is kellessz hozzá.

Mielőbbi jobbulást kívánok!

Üdvözlettel:

Somogyi Rita