Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita, Múlt héten MR során derült ki, a májamon van 2 db haemangioma (jóindulatú érdaganat) és egy FNH jóindulatú daganat. Azt szeretném kérdezni, hogy a Hepa Detoxot lehet fogyasztani ebben az esetben? (Mariatövist ma kezdtem el szedni) Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel Bodrogi Anita

2022-01-12
Somogyi Rita válasza:

Kedves Anita!

A haemangiomák jóindulatú hajszálérdaganatok, és valóban nem szoktak gondot okozni 5-7cm méretig, de ellenőrzésük fél évente szükséges. Az FNH ugyancsak a máj jóindulatú elváltozásai közé tartozik.  Műtéti eltávolításuk rendszerint akkor válik szükségessé, ha kellemetlen panaszokat okoznak (puffadás, görcsök), vagy gyors növekedésnek indulnak, ezért itt is fontos rendszeres kontroll, ultrahangvizsgálat. 

A legfontosabb lépés ilyenkor az életmód felülvizsgálata. 

1. Étrended májkímélő legyen: kerüld a finomított szénhidrátokat, és a napi szénhidrátfelvételt csökkentsd 200-220 gramm közé.
2. Fogyassz több rostot, főleg prebiotikus rostanyagot!
3. Kerüld a nehéz, zsíros, fűszeres ételeket.
4. Egyél naponta többször keveset.
5. Ügyelj a bőséges folyadékfogyasztásra
6. Kezdj el rendszeresen mozogni

Habár a máriatövis a legtöbb májbetegségnél, májproblémánál segítségünkre lehet, májsejt regeneráló hatása miatt a májdaganatoknál nem javasolt (még a jóindulatúaknál sem). Ezért kérlek, hagyj fel a fogyasztásával. Mivel a Hepa Detox koncentrátum is tartalmaz máriatövist, ezért azt sem javasolhatom számodra.

A vegán articsóka kivonat fogyasztásával kapcsolatban egyeztess kérlek kezelőorvosoddal, és amennyiben ő javasolja (de csakis akkor!), kezdd meg a fogyasztását.

Hasznos tápanyagok lehetnek még: a Ganoderma gyógygomba, a lenmagolaj, és a lecitin, de ugyanúgy megkerülhetetlen az egyeztetés az orvosoddal. (Sőt, ez még egy egyszer C-vitaminra is vonatkozik, annak májsejt regeneráló tulajdonsága miatt.)

Üdvözlettel:

Somogyi Rita