Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Most már tényleg nem tudom, hogy mennyi és milyen C-vitamint érdemes/szabad/kell szedni, enni, annyifélét olvas róla az ember a neten és minden olyan ellentmondásosnak tűnik. Diétázom is, cigizek is és immunerősítés miatt is fontos lenne tudnom: elég-e az aszkorbinsavat enni vagy jobbak a tabletták, de ha igen, akkor melyik, mert százával kapni mindenfélét. Az igaz, hogy nagy kiszerelésben terheli a vesét? Köszönöm, Endre.

2016-04-01
Somogyi Rita válasza:

Kedves Endre!

Az hogy a nagy dózisú C-vitamin terheli-e a vesét, igaz is meg nem is. Aki nem ért hozzá, annak igaz is lehet. Épp úgy, ahogy autót is lehet biztonságosan vezetni nagy sebességgel, és lépésben is okozhatsz vele balesetet.

A vesét az a C-vitamin terheli, ami nem szívódik fel a vérből, az is csak akkor, ha nagy mennyiségben kering a vérrel. A C-vitamin okozta vesekő nem olyan, mint a vízkő, ha képződik is, vízben jól oldódik – tehát ha sok vizet iszol, tulajdonképpen jól kiürül a veséből. Ezért nem szoktam aszkorbinsav port javasolni C-vitamin pótlásra! Különösen akinek gondja van a veséjével, nem biztos, hogy megéri ilyesmivel pluszban terhelni.

A megoldás az aszkorbinsav szervessé tétele, melyhez ott vannak a bioflavonoidok. Pont úgy, ahogy azt Szent-Györgyi Albert is felfedezte. A bioflavonoidoknak épp az a szerepük, hogy gyorsítsák, javítsák a felszívódást, vagyis növeljék a biohasznosulást a sejtek felé. Az ilyen, Szerves C-vitaminok biztonságosak, még nagy dózisban fogyasztva is.

A napi dózisnál számít azonban az, hogy hogyan „vezeted az autód”. Például, ha sósan étkezel (az is számít, ha folyton chipset, mogyorót, sós ropit rágcsálsz), akkor tudnod kell: a só lassítja a vizelet kiválasztást, tehát sokkal hosszabb ideig a szervezetben marad minden amivel a vizelettel már ki kellett volna ürülnie. Nem mindegy a cigarettázás, hiszen köztudott, hogy egy szál 60-100mg C-vitamint rabol el a szervezetből. Nem mindegy, hogy sportolunk-e, vagy milyen évszakban járunk, hiszen télen nagyobb dózisban, nyáron pedig amikor több gyümölcsöt fogyaszthatunk, kisebb dózisban is elegendő az étrendi pótlás. Tehát minden összevetve, a magad egészségét, szokásait figyelembe véve kell gondoskodnod a C-vitamin utánpótlásról. Általánosan a napi adagolás 1000mg, ha dohányzunk, akkor 2000mg, akut fertőzéseknél 7-8000 mg a napi adag. Rudolf Rita