Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Most kezdtem el szedni a gold omega3 kapszulát. Régebben is szedtem rendszeresen, csak az a termék megszűnt. Annyi lenne a kérdésem, hogy én rendszeresen fogyasztok reggelente egy evőkanál lenmagolajat, a kettő kizárja-e egymást? Arról olvastam, hogy az omega3 fontos a szervezetnek, de a többletbevitel ártalmas is lehet. Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel B. Judit

2017-10-29
Somogyi Rita válasza:

Kedves B. Judit!

A lenmagolaj és a halolaj is bővelkedik Omega-3 zsírsavakban – de nem mindegy, hogy milyenben. Az Omega-3 egy gyűjtőnév, F-vitaminoknak, vagy többszörösen telítetlen zsírsavaknak is hívjuk őket. A halolajban és a lenmagolajban található változatok különböznek egymástól, és másképp is hatnak szervezetünk egészségre.

A lenmagolaj az ALA (alfa-linolénsav) zsírsavat, a halolaj pedig az EPA (eikozapentaénsav) és a DHA (dokozahexaénsav) zsírsavakat tartalmazza, így nem csak, hogy nagyszerűen megférnek egymás mellett, de ki is egészítik egymást.

Túladagolás? Ha a termékeken szereplő adagolási javaslatot követed, nincs túladagolás.

Sőt! Jelen pillanatban pont az okoz fejtörést az egészségügyi szakembereknek, hogy hogy lehetne növelni az Omega3 zsírsavbevitelt, mert az Omega3 és Omega6 egyensúlya felborult az utóbbi évtizedekben, miközben eme zsírsavak bevitelének megfelelő mennyisége és aránya teremti meg azt az egyensúlyt, ami a szervezet megfelelő működését garantálja. A kívánatos arányszám 1:2 helyett, 1:20-1:25 körüli volt már a XXI. század első évtizedében is! Az arány eltolódásának oka a tömegtermelés és tömegtermesztés, a nagyipari napraforgó és repceolaj gyártás, illetve a növényi margarinok térhódítása.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita