Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Megszeretném kérdezni,h. édesanyámnak cukorbetegségből adódóan mocula ödémája van, ráment a szemére a cukorbetegség, jelenleg injekciós kezelést kap a szemébe esetleg van-e valami tanácsa hogy ne veszítse el teljesen a látását.. Előre is köszönöm! Üdv.: Fehér Zoltánné

2018-02-14
Somogyi Rita válasza:

Kedves Fehér Zoltánné!

Első sorban a folyamatos szemészeti kontrollt és az injekciós kezelés folytatását tudom nektek javasolni. Sajnos a cukorbetegségnek ez a legjellemzőbb szemészeti tünete, amit leginkább megelőzni lehetne. A romlás lassítása vagy megállítása már nehéz feladat.  

Gondolom, az injekciós kezelést azért kapja, mert a lézeres műtét nem kivitelezhető, vagy már olyan stádiumban van a betegség, hogy ez az indokolt. Egyébként a szakirodalmakban olvasgatva igen jó eredményeket érnek el, az injekciós kezeléssel, de a műtéttel is.

Nagyon fontos, hogy a vércukor szintet próbáljátok meg a lehető legjobban normalizálni. Ezzel akár csökkenthető is makula ödéma. Érdemes egy dietetikus szakembert felkeresni,  aki édesanyádnak, célzottan állítana össze diétát.

Az egyik célzott étrend-kiegészítő édesanyád esetében a szabadalmaztatott Fekete Áfonya kivonat Inulin prebiotikummal. A fekete áfonya antocianin neomirtillinjei és az inulin növényi inzulinok, melyek olyan természetes vércukorszint szabályzó vegyületek, melyek egyes gyógynövények természetes hatóanyagaként fordulnak elő és melyek segítségével nem csupán a vércukorszint szabályozható, de a cukorbetegséggel járó alattomos szövődmények is kivédhetők.

Mellette a fekete áfonya egy természetes szemvitamin, a fekete áfonya bogyóknak hajszálereket (kapillárisokat) erősítő képességét is ismerjük, ami elengedhetetlen diabéteszes retinopátia esetén. Hiszen csökkentheti a vérzéseket is. Maximumkúrája javasolt, például a sárgafolt-elfajulás esetén is, vagy cukorbetegeknek. Ez 120 nap, ami évente kétszer ismételhető 1 hónapos szünetekkel. Káros mellékhatása mindeddig nem ismert.

Még egy kiegészítőt tudok ajánlani, ez a Luteina® bio-complex, egy célzott szemvédő tápanyag, mellyel akár lassítható is a makula elváltozások előrehaladása, de vele is természetesen az életmódváltást és a kiegyensúlyozott vegyes étrended kell kiegészíteni. (pl.: az alacsony glikémiás idexű étrend csökkenti a makuladegeneráció kockázatát).

Még egy dolgot tudnotok kell. A máj egészsége szoros kapcsolatban áll éleslátásunkkal. A máj egészséges működése befolyásolja a látás minőségét, és visszaköszön szemünk állapotán. Például a gyógyszerekkel és élvezeti szerekkel élőknél alapértelmezettként kellene jelen lennie legalább évi egyszeri májtisztító kúrának (ide sorolandók a súlyfelesleggel rendelkezők, a cukorbetegek, és az inzulin rezisztenciások is).

De hangsúlyozom, nem ígérhetem, hogy ezektől a kiegészítőktől meg fog gyógyulni édesanyád. Azonban ilyen szemvitaminok alkalmazásával csakis támogathatjuk a szemünket, még olyan szembetegségek esetén is, amik a makulát támadják.

És kérlek mielőtt bármelyik kiegészítő kúrájába belefogtok a gyógyszeres kezelések mellett, egyeztessetek a kezelőorvossal is.

A termékekről részletesebben is tudtok olvasni a kiemelésekre kattintva.

Üdvözlettel:

Somogyi Rita