Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Még azt szeretném kérdezni, hogy a gyömbér a nyers vagy főtt állapotban jobb? Én ittam már így is úgy is. Ha teát készítek akkor vagy lereszelem vagy apró darabokra vágom a gyömbért és főzöm 10-20 percig és úgy iszom meg. Ha meg nyersen akkor tumixolni szoktam citromlével, fahéjjal vízzel. Csak a neten egyik helyen azt írják főzve jönnek ki belőle a hasznos anyagok, máshol meg hogy inkább nyersen jobb. Köszönettel:Rita

2015-10-09
Somogyi Rita válasza:

Kedves Rita, mindig a cél határozza meg, hogy a gyömbért milyen - nyers, szárított, vagy éppen szuperkritikus kivonat - formájában alkalmazzuk. A hatóanyag a gingerol, amit ha főzünk zingeronná alakul, ha szárítunk, akkor saogaol-félék keletkeznek benne. 

Mint minden fűszer, a gyömbér is javítja a keringést és az emésztést, de a gyömbér fő hatóanyaga a gingerol nagyon sokféleképpen alkalmazható az utazási betegségektől kezdve a gyulladáscsökkentő hatásokon keresztül a normál perisztaltika élénkítéséig a gyomorban és a belekben. Megelőzésként, meghűlés-megfázás és enyhe emésztési zavar esetén a nyers és szárított formák tökéletesek.

Azonban, ha több tünetünk van, vagy diagnosztizált betegségünk, akkor az un. szuperkritikus kivonatok sietnek segítségünkre, ahol a hatóanyag tartalom sűrítve és standardizálva van jelen a kivonatban. Ilyen termék például a Cotipsilium kivonat is. Összességében mindig az egyén egyensúlyvesztése határozza meg, minden egyes tápanyagnál, hogy annak milyen formát vetjük be, a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozás mellett. Szép Napot; Rudolf Rita