Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! (Másodszorra küldöm kérdéseim. Várom szíves válaszotokat). 2016. november 19-én kértem a segítséged, a párom részére egy vasculitis, érgyulladás probléma kapcsán. Javaslataidat az orvosi lehetőségekkel egyeztetve maximálisan figyelembe vettük. Ezúton is szeretnénk megköszönni hatékony támogatásodat, a mindenre kiterjedő iránymutatást. A sebek elmúltak, fájdalom nincs, ebben a tekintetben a párom január óta tünetmentes. Figyelemmel az elmúlt 6 évre, ez óriási eredmény. Ázsia gázló (centella), mindenre kiterjedő vitaminpótlás, stressz csökkentése, halolaj kapszula, fokhagyma tabletta, módosított étrend. Szükségessé vált a tartós vaspótlás is. Sajnos újabb probléma jelentkezett. A gyomorban még 2016. októberében szivárgó vérzés lépett fel, ezért az alvadás gátló tablettát fel kellett függeszteni. Sajnos 2017. februárjában egy közepes méretű stroke érte a páromat, kimenetele jobb oldali gyengülés, labilis járóképesség lett. Jelenleg folyik a rehabilitáció, sokat javult, járóképes. Szeretném, ha a párom állapota stabil lenne, illetve tovább javulna ezért ismét a tanácsod szeretném kérni. Az ázsiai gázló fogyasztásának maximális időtartamát 120 napban jelöltétek meg. Szeretném megkérdezni, hogy az ázsiai gázló szedhető-e ezen időn túl is? A páromnál 2- es típusú diabetest is diagnosztizáltak, melyre Merckformint kap. Az érték így 6-7 közötti. A porcok állapota miatt hialuronsav vagy kollagén szedését fontolgatjuk, de a poliszacharid tartalom miatt nem tudom, hogy 2-es típusú diabeteses szedheti-e? Még mindig nagyon energia szegény az állapota, tudnál erre valamit javasolni? A bekövetkezett strokera figyelemmel van- e további javaslatod? Önmagammal kapcsolatban is szeretnék kérdezni. Családomban mindenki szív és érrendszeri beteg volt, édesapámat stroke miatt veszítettem el. Szeretnék a megelőzésért többet tenni, ebben is szeretném a tanácsod kérni. Köszönök mindent: Irénke

2017-05-11
Somogyi Rita válasza:

Kedves Irénke!

A stroke megelőzése érdekében 2 fontos dolgot tehetünk, az egyik a stressz csökkentése, a másik a vérnyomás szabályozása. Mindezt rendszeres testmozgással, kiegyensúlyozott vegyes táplálkozással érhetjük el.

A stressz csökkentése érdekében különböző, számunkra testhez álló technikákat is elsajátíthatunk (ilyen akár a jóga is) és bevethetjük az adaptogén gyógynövények erejét is, melyről bővebben a kiemelésre kattintva olvashatsz.

Vérnyomásunkat napi szinten mérjük, ellenőrizzük, és naplózzuk. Vérnyomáscsökkentést támogató étrend-kiegészítők: galagonya kivonat, fokhagyma kivonat, szerves kálium, gránátalma koncentrátum. Továbbá fogyasszunk rendszeresen szerves magnéziumot és Omega3 zsírsavakat! Utóbbi 3 kiegészítő a párod energiaszintjét is emelni fogja!  

Ismerjük gyomorvérzésének kiváltó okát? Gyomorfekély, nyombélfekély, májbetegség, gyógyszer mellékhatás…? Úgy célzottabban tudnánk segíteni.

Egy esetleges újabb stroke megelőzése a fentiek szerint rá is igaz, de amennyiben gyógyszeres kezelést kap, a kiegészítők alkalmazásáról egyeztetni kell a kezelőorvossal.  

Az ázsiai gázló 120 napos kúraidejének végén 4 hetes szünetet kell tartani, de ezt követően folytathatjuk a kúrát. A 2-es típusú cukorbetegség szénhidrátcsökkentett diétát és testmozgást követel meg, de porcaira e betegség mellett is nyugodtan kiegészíthető az étrend, hialuronsavval és kollagénnel.

Rudolf Rita