Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Már többször kértem tőled tanácsot, és mindig segitőkész választ kaptam. Most ismét hozzád fordulnék, kicsit el vagyok keseredve. Előzménéyek: Már elég régota nagyon gyakran puffadok, sokszor nincs olyan nap, hogy ne lenne ilyen panaszom. Egyszer mikor említettem a háziorvosnak azt mondta figyelejem mit eszek, vezessek étkezési naplót. Tavasszal, kora nyáron végig csináltam egy lipo kúrát szerintem jót is tett. Sajnos az utobbi időben (ez már kb 2 hónap) megint a folyamatos puffadás hasi diszkomfort érzet, sokszor görcsök kiséretében. Rendeltem cofitibra kúrát háha azzal segítek magamon. Olvastam, hogy 7-10 napig türelmesnek kell lenni amíg rendeződnek a "dolgok". Ma már a 19. tasakot ittam meg, azóta csak egy kis reggelit ettem de folyamatos a görcsölés " bugyorgás" a rossz érzés, a puffadás. Sajnos nem tudom megfigyelni esetlegesen milyen ételek váltják ki, mert van amikor bármit eszem nem tetszik a hasamnak, van amikor olyasmitől sincs bajom amiről azt gondolnám, hogy árt pl tejszin. Szoval eléggé el vagyok keseredve. Tudom valószínüleg fel kéne keresnem egy orvost is. 49 éves vagyok, figyelek a folyadékbevitelre mozgok rendszeresen (kivéve az elmúlt 2 hetet) , túlsúlyom nincs. tudnál nekem mondani valami okosat? Előre is köszönöm Bea Ui: Azt elfelejtettem írni, hogy szedek kurkumint is ( ESI NO-DOL), kollagént és c vitamint.

2020-10-19
Somogyi Rita válasza:

Kedves Beáta!

Visszaolvastam korábbi beszélgetésünket. Amikor belekezdtél a Lipo+ kúrába, a tapasztalataid egészen hasonlóan voltak (20. nap környékén még puffadásos panaszok), mint itt a Cotifibránál. Összességében a Lipo+ kúrát hasznosnak ítélted, ezért most is arra kérlek, hogy folytasd tovább a Cotifibra kúrát.

Mivel puffadásos tüneteid visszatértek, ez jelzi, hogy a bélflóra egyensúlya még mindig nem állt helyre. Korábban már javasoltam, hogy tápláld meg bélflórádat plusz probiotikumokkal, a Ferzym® bélflóra ampulla formájában. Ha ez eddig még nem történt meg, kérlek mindenképpen kezdj bele a kúrába. És a folyadékfogyasztás! Ezt is említettem korábban, hogy mennyire fontos. A Cotifibra még nagyobb mennyiségben tartalmazza a prebiotikus rostanyagokat, ezért a bőséges folyadékfogyasztás mellette (20 testsúlykilogrammonként 1 liter folyadék) elengedhetetlen.  

Ha mindezek ellenére sem rendeződnek puffadásos panaszaid, akkor nem kerülhető meg az orvosi kivizsgálás. Már csak azért is, hogy kizárhassunk olyan emésztőrendszeri panaszokat, mint pl. az IBS vagy a SIBO.

Az étkezési napló vezetésére én is megkérlek, minden nap, mindig jegyezd fel, hogy mit fogyasztasz, hiszen ez az esetleges kivizsgáláshoz nagyon fontos mankó lehet (még akkor is, ha tüneteid nem minden esetben jelentkeznek).

Várom visszajelzésedet a tapasztalataidról.

Üdvözlettel:

Somogyi Rita