Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Már szedem a hajerősítő vitaminokat amiket ajánlott( B, Gold A+ az újzélandi zöldkagylót is) Érdeklődnék hogy valamelyik tabletta esetleg okozhat gyomor vagy epefájást? Ma nem vettem még be belőle, lehet, hogy nem ettől van. nekem sajnos pár éve van az epehólyagomon adenoma de polypusnak is írták, Ön is ajánlott rá máriatövist meg lecitinát azt végig is szedtem. Esetleg ha valakinek ilyen van az epehólyagján lehet hogy nem szedhet akármit? Most eléggé szorít is az epe környékén mintha belülről valaki megszorítaná. Járok azóta is kontrollra de mindig azt mondják hogy ne foglalkozzak vele és a polipus nem is okozhat ilyet. De akkor mitől lehet, mást nem szoktak látni az ultrahangon. Már elég kellemetlen és el is vagyok keseredve. Ha eszek akkor még jobban szorít (de ez csak pár napja van hogy rosszabbodott, előtte is voltak szorítások de nem ennyire) Pár napja iszom a shi lin tong teát is de azt ittam már régebben is. Nem tudom mi lehet ez és az orvosok se foglalkoznak nagyon vele. Csak az a válasz hogyha nő akkor ki kell venni az epehólyagot. (sajnos nőtt, 5 éve 2 db 1,5 mm-es volt mára meg összenőtt és 9 mm-legalábbis tavaly mikor voltam ennyi volt, majd jövő januárba megyek kontrollra csak akkorra kaptam időpontot) Még a keserűsós tisztítást ajánlották de azt nem merem megcsinálni. Köszönettel:Kriszti

2018-12-04
Somogyi Rita válasza:

Kedves Kriszti!

10mm-nél kisebb jóindulatú epehólyag polipokat nem szoktak bántani, mert különösebb tünetet valóban nem okoznak. Ha viszont nő, esetleg az epekövességgel is párosul, akkor laparoszkópos műtétet javasolhat az orvos. Kérlek, látogass el mihamarabb egy gasztroenterológushoz, és vezess étkezési naplót is, amiben feljegyzed, hogy milyen ételek fogyasztása után erősödik fel a szorító érzés, ez a kezelőorvosodnak is nagy segítség lehet.

Ráadásul gyorsabban kiderülhet az is, ha a gondot egy másik emésztőrendszeri panasz, pl. ételallergia okozza. Egy biztos, hogy drasztikus módszerekkel most semmiképp ne próbálkozz! Mihamarabb el kell kezdeni a vizsgálatokat, hogy a kiváltó okokkal szembenézve feloldhasd tüneteid.

A Shi Lin Tong tea, a mikronizált sörélesztő tabletta, a ligetszépe olaj kivonat és újzélandi zöldkagyló mindezt nem befolyásolja, de utóbbi tengeri herkentyűkre való érzékenység esetén okozhat gyomorpanaszt.

A naplózás azonban akkor teljes, ha egy hétre felfüggeszted ezeknek a kiegészítőknek a fogyasztását is, majd visszahelyezed őket egyesével az étrendedbe. Egy biztos, hogy most a zsíros, fűszeres és silány minőségű, finomított élelmek háttérbe szorítása hasznos lépés. Ez a kis trükk, tehermentesíti és megnyugtatja az emésztőrendszer egészét, különösen, ha a napi folyadékbevitelre is odafigyelsz.  

Mielőbbi jobbulást kívánok!

Üdvözlettel:

Somogyi Rita