Kedves Rita ! Már korábban használtam a kókuszolajat, és nagyon megszerettem. Főleg testápolóként. De a " Varga gyógygomba szakértő ", TV műsorában többször kihangsúlyozza, a kókuszolaj a telített zsírsavak csoportjába tartozik, és mint zsír káros lehet . Mi az igazság ? Ha növényi olaj, akkor telítetlen, de ő állítja a kókuszolaj telített ! Nekem magas a koleszterin szintem és megvoltam róla győződve, jót teszek, ha kókuszolajat fogyasztok. Tanácstalan vagyok, mi az igazság ? Várom megtisztelő válaszát !
Kedves Aranka!
Ma már a TV-ben, az interneten is nagyon sok információ érhető el, amely nem minden esetben fedi a valóságot. Sőt, azt is mondhatom, hogy mindig vannak olyan élelmiszerek, melyeket egyszer szuperélelmiszernek kiáltunk ki, alig néhány hónap múlva, amikor változik a „trend”, akkor pedig majdhogynem méreg lesz belőlük. Hasonló történt a kókuszolajjal is.
Elhiszem, hogy ennyi információ között igen nehéz eligazodni, ezért próbálok segíteni neked.
A kókuszolaj, habár növényi olaj, mégis az állati zsírokhoz hasonlatos. Vagyis nagy mennyiségben tartalmaz telített zsírsavakat. E mellett nem hanyagolható el telítetlen zsírsav tartalma sem. Közepes hosszúságú zsírsavaiból (MCT) pedig azonnali energiához jutunk, hiszen közvetlenül és változás nélkül jutnak át a bélnyálkahártya sejtjein. A kókuszolaj telített zsírsav tartalmának köszönhetően jól hevíthető, használható sütésre, főzésre.
Valóban, a telített zsírsavak fogyasztásától óva intenek minket szív-és érrendszeri problémák, valamint magas koleszterinszint esetén, azonban a titok itt is a mértékben rejlik.
Telített zsírsavakat fogyaszthatunk kis mennyiségben, a kalóriabevitel kb. 5-6%-át tegyék ki, ez nagyjából egy teáskanál kókuszolajnak felel meg. Vagyis, ha hetente egyszer például sütéshez használod, nem teszel vele rosszat. Sőt, a kókuszolaj laurinsav tartalmával javítja a helyes HDL/LDL arányt.
A fürdőszobádban pedig továbbra is abszolút ott van a helye!
Remélem, hogy tudtam segíteni.
Üdvözlettel:
Somogyi Rita