Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Ma megvolt Apunak a végbélvizsgálat sajnos nem jó híreket kaptunk :( Pedig úgy reménykedtünk hogy minden rendben lesz. Volt 9 db 3-4 mm-es polip azokat eltávolították, az egyiknek csak a nagy részét de a többire azt írták, hogy kiszedték. Mindegyiket elküldték szövettanra. (coecum polyp, colon ascendens polyp, colon transversum polyp, colon descendens polyp, sigma polyp, rectum polypoid tu.) A vizsgálatot végig megtudták csinálni, mindent megnéztek. Csak talált az orvos egy 20 cm-es valamit, amiről ő sem tudja hogy mi lehet az. Úgy van a leletben leírva, hogy a rectumban az anustól 20 cm-re kezdődően egy csaknem körkörös polypoid idegenszövet látszott, mely a lumnet jelentősen szűkíti, felszine egyenetlen, számos helyen kifekélyesedett, belőle több biopsziát vettek. Az elváltozás alatti részen az anusig makroszkópos eltérés a rectumban nem látszott. Végbél bizonytalan és ismeretlen viselkedésű daganata. Az orvos mihamarabbi műtétet javasolt, lesz majd ct is de majd csak 10 nap múlva és gondolom utána műtét. Azt mondták ne egyen húst, rostosat, fűszerest. De szegény akkor mit ehet? Önnek mi a véleménye mi lehet ez és mit tegyünk, milyen értékes, segítő tápanyagokat fogyasszon Apu és mit egyen? A polypok egyébként mitől alakulnak ki? És hogy mi lehet ez az ismeretlen valami? Reméljük nem rossz :( Köszönettel:Rita

2015-11-03
Somogyi Rita válasza:

Kedves Rita!

Az ismeretlen valamire én sem tudom a választ. Meg kell várni az orvosi diagnózist. Sajnos azt kell írjam, hogy a vastagbélben jelentkező elváltozások igen gyakoriak, hátterében a rostszegény táplálkozás, az alacsony folyadékbevitel, a finomított élelmiszerek túlzott fogyasztása és a szorongás, félelem, idegesség áll. A helyzetet csak tovább rontja, egy már meglévő betegség, mint édesapjánál a cukorbaj. Jó hír azonban az, hogy kímélő étrenddel lehet javítani a helyzeten, még előrehaladott állapotban is.

Az orvos azért nem ajánlotta a húst, mert rothad, és a rothadási folyamatokat kerülni kell az ilyen esetekben. A fűszerek és a zsírok izgatólag hatnak, különösen a gyulladt területen. A kemény rostok (hüvelyesek, csonthéjasok, apró magvas gyümölcsök, káposzta, karfiol…) nehezen emészthetőek, gyakran a pépes étrend a legjobb ilyenkor. Egyszóval könnyen emészthető, kímélő, lassú felszívódású szénhidrátokra van szükség, de tápanyagokban, különösen ásványokban és enzimekben gazdag étrend szükséges. Közben persze figyelni kell a szénhidrát bevitelre is a cukorbetegség miatt.

Az 5-6, vagy inkább a 6-7 étkezés betartása kötelező, a szénhidrátbevitel általában 170-200gr közé szokott esni, hacsak az orvos másként nem rendelkezett. Lúgos, könnyen emészthető, de magas tápanyag tartalommal bíró élelmiszereket foglal össze a gabonadiétám. Jót tesz a gyógyulni vágyó bélrendszernek a zabnyák is; 4 evőkanál zabpelyhet 8dl vízen kell sűrűre főzni vízzel, majd szitán kell átpréselve a durva rostjaitól megszabadítani. Édesen is fogyasztható, megszórható xilittel vagy eritrittel, az adagot 2 részre kell elosztani és reggel illetve este étkezések előtt fogyasztani. A gyulladásokat hidegen sajtolt olajokkal is csökkenthetjük, ráadásul ezek az olajok fontos bélhám védő zsírsavakat is tartalmaznak. Ilyen hidegen sajtolt olaj a mandulaolaj, vagy a szőlőmag olaj is.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita