Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita ! Ma elkezdtem az Expressz Diétát, az étkezések között néha egy kis koncentráció csökkenést ereztem, igy délben mar muszáj volt a 3. adagot elfogyasztanom, hogy tudjak dolgozni. A 4. étkezés kb délután 4re esett es este 6ra mar szabályosan rosszul voltam , szedultem es nagyon gyengének ereztem magam. Igy jobb alternatíva hiányában ittam még +1 smoothiet. Ez mennyiben hátráltatja a ketozis eredményét ? Illetve mit javasol a problémára? Sportos alkatú vagyok es a 850kalorianak minimum a 2szeresét fogyasztom el napi szinten. Általában többször (napi 5-6)eszek kevesebbet es a vérnyomásommal van egy kis gondom, mert túl alacsony sokszor , igy hamar rosszul leszek , ha nem eszek..De a diétanak utanaolvastam es a pozitív velemenyemekre alapozva vágtam bele.. Válaszát előre is köszönöm !

2016-06-13
Somogyi Rita válasza:

Minden jel szerint beindult nálad a ketózis, amely pontosan ahhoz segít hozzá, hogy a szervezeted fő energiaforrásként a zsírtartalékokat használja. Pontosan ez az Expressz Diéta célja! Jóllehet az első napokban a ketózis állapotában a só- és folyadékhiány okozhat fáradtságot, szédülést, és bár tápanyagokban, vitaminokban nem szenved hiányt a szervezet, az agy mégis követelve a megszokott szénhidrátokat éhségérzettel jelez. Lényeges, hogy bármennyire sóvárog utána az agyad, ne add meg neki! Ne fogyassz se cukrot, se a szénhidrátot, ez ugyanis megszakítja a ketózis állapotát. Kitartást, ez csak egy élettani illúzió, pár nap alatt a „nyűgös éhség” nyomtalanul elmúlik, és felváltja egy jóval örömtelibb, energikusabb állapot!

A glikogén (a szervezetben eltárolt szénhidrát) 1-2 napra elegendő, ez az oka a kritikus időszaknak, amikor éhesnek érezheted magad. Mit tehetsz ellene? Ilyenkor érdemes egy nagy pohár vízbe pár szem himalájai sót hintetni és meginni, hogy visszaállítsd a só- és vízhiányt. Bevált „trükk” az is, ha bedobsz gyorsan egy kis savanyúságot, savanyú uborkát: a tapasztaltak szerint fél órán belül javul tőle a közérzet. Nagyon fontos, hogy ne növeld a szénhidrát-bevitelt, ez ugyanis megszakítja a ketózis állapotát. Figyelj oda az elegendő, napi 2-3 liter folyadékbevitelre (víz, ásványvíz vagy más kalóriamentes ital), hogy a salakanyagoknak lehetőségük legyen távozni a szervezetedből. Kalóriamentes édesítőszereket, pl. sztíviát  vagy Eritritet használhatsz a cukor helyettesítésére italokban. A kávé és a tea engedélyezett, alacsony vérnyomás esetén jól is jön, de figyelj rá, hogy ezek nem számítanak bele a napi folyadék-bevitelbe. Üdvözlettel; Rudolf Rita