Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Láttam az új Dr. Natur Étkeket a honlapon, nagyon tetszenek, gratulálok hozzájuk, sokmindent vettem belőlük. Pontosan az a minőség, amihez én ragaszkodom. Sajnos az idei év másik újdonsága számomra, hogy kiderült, gluténérzékeny vagyok. Át kell rendeznem a konyhámat és az életemet a gluténmentes ételekre, ezért is örülök annyira a reform étkeknek. Ami a legjobban hiányzik, az a megszokott kenyér. A boltban kaphatók szemtelenül drágák, ha van felénk egyáltalán, így arra gondoltam, hogy megpróbálom magamnak megsütni. Hiszen azelőtt is sütöttem már kenyereket és millió gluténmentes recept van fent a neten. Ehhez képest rengeteg vacak próbálkozásom volt, vagy kocsonyás, vagy fűrészporízű a végeredmény, fogalmam sincs, miért viselkednek a kezem alatt másképp ezek az alapanyagok. Biztos akad a tarsolyodban valami jótanács, ha megosztanád velem, nagyon örülnék, hátha összejön végre az első gluténmentes kenyérke vagy legalább egy pár kifli. Köszönöm, Évike.

2016-02-15
Somogyi Rita válasza:

Kedves Évike!
Mindenekelőtt nagyon szépen köszönjük az elismerő szavakat, magam is a Dr. Natur Étkeket használom, és nem csak lojalitásból, hanem mert valóban kiemelkedő minőséget képviselnek. Gluténmentes változatban a kenyérsütés nehéz ügy, látatlanban nehéz megmondani hol a hiba, de megpróbálok segíteni.


A hagyományos kenyér akkor jó, ha magas glutén- azaz sikértartalmú lisztből készül, ugyanis az élesztő ebbe a fehérjébe kapaszkodik bele és lazítja puhává, kívülről pedig teszi ropogóssá a kenyeret. A gluténmentes kenyér esetében ez alapvetően nincs meg, így sokkal több nedvességre (tej, víz), fehérjére (tojás) és zsiradékra (vaj, olívaolaj, kókuszzsír) van szüksége a tésztának.
Dagasztásra nincs szükség, felesleges, hiszen sikér nélkül nem is alkulhat ki benne a sikérváz. Egyszerűen keverd el a hozzávalókat – először külön a nedves és külön a száraz hozzávalókat elegyítsd majd a nedvest fokozatosan add a szárazhoz.


Az élesztő akkor kezd dolgozni igazán, ha savval találkozik, s így könnyíti, emeli, puhítja a tésztát. Általában ezért ecetet adnak hozzá, de sokkal jobb trükk, amit a pékségekben is használnak: egy késhegynyi aszkorbinsav kiváltja az ecetet és finom ízt ad a tésztának.


Fél kilós cipónál sokkal nagyobbakat nem érdemes sütni, illetve hát tapasztalatom szerint a belseje ekkor már nem sül át rendesen. Viszont, ha belekeversz egy nagy adag kenyértésztát, lezárt dobozba, hűtőbe téve öt napig is eláll, elég elővenni és mindig kész a friss kenyér. Ez annál inkább jobb megoldás, mivel a gluténmentes kenyerek gyorsabban kiszáradnak (ezért is kell több folyadék az összeállításakor). Használj mindig formákat, vagy süsd cipónak, bagettnek – a fonott kalácsok, rafinált kifli költemények sajnos nem működnek. Üdvözlettel; Rudolf Rita