Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Látom a legutóbbi levelem nem került fel, amibe leírtam, hogy már rég elkezdtem a diétát. Ma voltam kezelésen és ott az is kiderült, hogy a gluténérzékenység is határértéken van, azzal is vigyázni kell. Még egyet kérdezhetek? Végülis a candida diétában miket lehet enni? Már szinte az összes oldalt végignéztem a neten, természetgyógyásznál is voltam de mindenki mást mond, ír. Az egyik helyen azt írják, hogy az összes gyümölcs tilos, mert tele van cukorral, egy másik helyen hogy némelyik megengedett. A növényi olajokkal is bajban vagyok, hol azt írják, hogy nem lehet és inkább kacsazsírt, máshol meg hogy csak olivát meg kókuszzsírt. A tojás is tiltólistán van, egy másik helyen meg reggelire tojásrántotta van írva. Burgonya is egyik helyen igen máshol nem. Joghurt is egyik helyen mehet másikon nem. Nekem sajnos a gluténérzékenység is határértéken van úgyhogy azt is kell néznem:( Ebbe már bele lehet őrülni, most akkor mit lehet végülis enni?:) A grapefruitmag csepptől van jobb ami segíthet a gyógyulásban? Köszönettel:R

2016-07-18
Somogyi Rita válasza:

Kedves Rita! Pontosan ezért írtam azt, hogy gabonadiéta, természetesen glutén-mentesen, ahogy azt már szintén javasoltam (technikai szabályokat és étrend-kiegészítőket is bevetve!). Nem kell gondolkodni, csinálni kell, ami le van írva, egyszerű, gyors és megfizethető.

Nagyon sok stresszel jár, a netről szerzett információknak alapján egy megfelelő étrendet szeretnénk kialakítani, és előbb-utóbb valóban kétségbe eshet az ember lánya, hogy semmit nem ehet, és ettől a stressztől csak a Candida érték nő (Olvass tovább itt). Sokkal gyorsabban túl vagy rajta, ha tudod, hogy mit szerezz be egy hétre előre, és tudod, hogy azt egyszerűen el is készítheted, ráadásul éhezned sem kell.

A Candida diéták között azért is nehéz kiigazodni, mert vannak súlyosabb estek is, ahol már valóban semmilyen gyümölcsöt nem javasolnak, és ott a burgonya is lekerül a listáról. – de ha fent is van csekély a napi adagja. Személyre szabott diéták itthon nem nagyon vannak.

Bár a hidegen sajtolt növényi olajokkal sincs gond, a kókuszolaj mégis jobb választás, mert jelentős mennyiségű kaprilsavat tartalmaz, amelyről köztudott, hogy a káros baktériumokkal együtt pusztítja a túlszaporodott Candidát is. 2004-ben 52 Candida faj izolátumot tettek ki kókuszolaj hatásának. A gomba legismertebb formája, a Candida albicans volt a legérzékenyebb a kezelésre. A kutatók meg is jegyezték: “Kókuszolajat lenne ajánlott használni a gombás fertőzések kezelésére, tekintettel a növekvő számú gyógyszer-rezisztens Candida fajokra.”

A tojás szerintem soha nem volt rajta az ehető ételek között, hiszen nagyon lassan emésztődik, nem szokták ajánlani, de enyhébb esetben, egy lágy tojás reggelire még nem lenne világvége. Joghurt mehetne, de csak a natur, mégis sokan laktóz és kazein tartalma miatt a pálya szélére szorítják. Összességében a netről ollózott diéták sokkal lassabban mutatják meg az eredményeket, mert nem csak a cukortartalmú élelmiszerekre, adalékokra, élesztőre, és azok mennyiségre, de a lúgos vagy bázikus pH-ra is nagyon oda kell figyelni.

Étrend-kiegészítők közül a legfontosabbak:
1. Gombaölő, parazitaölő – a sima grapefruit csepp helyett, a hatásért felelős hatóanyagokra standardizált, és mikrokapszulázott Fitotree kapszula
2. Béltisztító és bélflóra építő – Cotifibra bélradír
3. Lúgosító – Puridren® főzet
Rudolf Rita