Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Köszönöm szépen a válaszát. Tejfehérje allergiára való tesztet is gyógyszertárban lehet beszerezni? Kb mennyi ideig kell ezek előtt glutén és laktóztartalmú ételeket enni? pár hét vagy 1-2 hónap? És mindennap egyek valamit amiben glutén vagy laktóz van? Azt nem értem, hogy akinek tényleg komolyabb tünetei vannak pl. a laktóztartalmú ételektől és mégis ennie kell a vizsgálatok előtt egy ideig glutént vagy laktózt azt hogy? Akkor mindennap legyen rosszul?:( Én jó pár éve, kb 2 évig csináltam laktóz és gluténmentes diétát mert egy biorezonanciaszerű kezelésen ( két kézbe fémcsövet kellett fogni és úgy mértek) ott az jött ki hogy a határon vagyok a glutén és laktóznak így javasolták hogy hagyjam el. Csináltam 2 évig igaz nem éreztem különösebb változást ugyanúgy fel voltam sokszor fúvódva. Nekem igazából "csak" ennyi a gondom a laktózzal és gluténnal, felfúvódás és néha hasfájás de nem is biztos hogy ezektől. A tejtől egy ideje fájt már a hasam (régen mindent ettem és ittam tejfölt tejet és sose volt ilyen problémám) és azért is hagytam el inkább. 2 évig csináltam ezt a diétát aztán fokozatosan néha néha ettem ilyen tartalmú ételeket mert úgy vettem észre hogy ha elhagyom akkor is előfordulnak ugyanezek a tünetek:( És sajnos laktóz is már mindenben van szinte még a húsban is úgyhogy nem mindig lehet elkerülni hiába akarjuk kiiktatni. Azt is hallottam, hogy ha valakinek nincs ilyen allergiája akkor rosszabbat tesz ha elhagyja. Lehet, hogy már elrontottam a szervezetemet ezekkel a diétákkal? Az ilyen elrontás okozhat epekövet? Köszönettel:Niki

2020-10-06
Somogyi Rita válasza:

Kedves Niki!

Igen, tejfehérjeallergia tesztet patikában tudsz vásárolni, kérlek, keress rá az interneten, hogy hol érhető el. 

Azonban kötelességemnek érzem felhívni a figyelmedet, hogy ezek a tesztek csupán iránymutatóak! És ha pozitív eredményt is hoznak, el kell menni az ételallergia vizsgálatra, ahol laborszinten tudják kimutatni, pontosan az érzékenységet/allergiát.

És soha sem önmagában egy ilyen önteszt eredménye alapján hagyunk el egy egyébként értékes ételösszetevőt végleg a táplálkozásunkból. Ahhoz gasztroenterológus, vagy dietetikus vagy allergológus szakember diagnózisára és iránymutatására van szükség.

Vizsgálat előtt, pedig azért nem szabad megvonni a tejfehérjét, vagy gluténérzékenység vizsgálat előtt a glutént hiszen, ha nem viszed be őket a szervezetedbe, a teszt végeredménye is egyértelműen negatív lesz, hiszen nem termelődnek azok az ellenanyagok, amik jelzik, hogy érzékeny vagy. Tehát az sem derül ki, hogy érzékeny vagy rájuk.

Éppen ezért fontos itt megjegyeznem, hogyha te két évig glutén-laktóz diétán voltál, de ugyanazok az emésztőrendszeri panaszok gyötörtek, akkor igen valószínű, hogy nem glutén-, vagy laktózérzékeny vagy. Hiszen akkor a tünetek is elmúltak volna.

Kérlek vizsgáltasd ki magad konkrétan. 

A tesztek előtt egyébként legalább egy hétig célszerű gluténtartalmú vagy kazeintartalmú ételeket is fogyasztani ahhoz, hogy hiteles legyen az eredmény.   

A laktózintolerancia megállapítása alapvetően hidrogén kilégzési teszttel történik, ahogyan azt említettem korábban. A vizsgálat előtt nincs szükség laktóztartalmú étel fogyasztására, hiszen majd a vizsgálat előtt adnak neked laktóz tartalmú, innivalót. 

Érdeklődj bátran az illetékes laboroknál, allergiaközpontoknál, hiszen az ételallergia, ételintolerancia megállapítása nem biorezonanciás méréssel történik.  

Személy szerint, és az eddigi tapasztalataim alapján úgy tartom, hogy a megvonásos diéták, hacsak az egészségi állapotunk nem indokolja, nem vezetnek célra.

Ettől függetlenül a silány minőségű, nagyipari tej fogyasztását érdemes minimalizálni, hiszen nyákosítja a szervezetet és inzulincsúcsokat idéz elő.

Persze a tej és a tejtermékek a változatos és egészséges táplálkozás részét képezik, de léteznek kiváló minőségű fermentált joghurtok, kefír, érlelt sajtok, amikkel pl.  laktózérzékenységnél lehet próbálkozni. Kipróbálhatod a laktázenzimet tejes táplálkozás előtt 15 perccel, ha laktózérzékeny vagy.

Csak kérlek előbb vizsgáltasd ki magad, ha ilyesmire gyanakszol.

Az epekő kialakulása pedig nem a laktóz-és gluténmentes diétára vezethető vissza.

Üdvözlettel:

Somogyi Rita