Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Köszönöm szépen a sok tanácsot be is fogom szerezni :) Esetleg kutyákkal kapcsolatban is van valami javaslata, hogy hogy maradhat egészséges? Még nagyon régen láttam itt ezzel kapcsolatban válaszokat de már nem tudom visszakeresni, ott le volt írva hogy milyen étkezést javasol + az ő kutyáját hogy mivel eteti melyik a legjobb száraztáp stb. Elnézést ha rossz kérdést tettem fel lehet hogy más válaszolt akkor még ezen a fórumon. Én úgy vettem észre hogy nem csak az embereknek de már az állatkáknak is nagyon sok rossz tápanyagot visznek be a szervezetükbe az ételek által. Ki tudja miket tartalmaz a kutyatáp is, annyi beteg daganatos kutya is van manapság :( Talán abba is olyan anyagokat tesznek ami előidézheti?

2017-10-23
Somogyi Rita válasza:

Kedves Niki!

Sajnos az állatgyógyászatban nem vagyok jártas, így csak általánosságban tudok neked válaszolni, hiszen Én magam is gazdi vagyok. Természetesen a kutyáknál is fennáll annak a veszélye, hogy ha helytelenül tápláljuk, esetleg túletetjük és mellette pedig nem mozgatjuk naponta őket, akkor bizony ugyanúgy elhíznak, mint az emberek, és jönnek a kapcsolódó betegségek is. Egyszóval a kutyáknál is az egészséges életmód a legfontosabb. Változatos étrendű, eleget mozgatott és boldog kutya, nehezen betegszik meg. A kutya egészségét szolgálják továbbá a védőoltások, és a féreghajtók is.

Nem gondolnám, hogy a kutyatápok olyan összetevőket tartalmaznának, amitől a kutyánk beteg lehet. Inkább arra kell figyelni, hogy a kutya táplálásába is be kell iktatni változatosságot. Én például adok neki száraz és nedves tápot is, illetve főzök is részére finom csontos húsokat, azaz figyelek a változatosságra. Hetente egyszer adok Omega-3 zsírsavakat tartalmazó Lenmagolajat kutyusomnak, de ha nagyobb mozgásigényű a kutya, akkor lehet dúsítani az étrendet kevés főtt zabpehellyel is.

Persze ezek csak kiragadott példák, tudatos táplálásuk függ még a kutyus súlyától, mozgékonyságától és fajtájától, ezért mindig érdemes kikérnünk az állatorvos véleményét is.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita