Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Köszönöm szépen a segítségét. Írok majd ha meglesz a ct és a szövettan eredménye. Még annyit kérdeznék, hogy mivel Apunak most azt mondták, hogy ne egyen rostos ételeket meg húst, akkor a gabonadiétát hogy csinálja mert abban is vannak pl. gyümölcsök meg hús. És azok közül a gabonák közül amiket ajánl benne azokban is vannak rostok nem? És a csíráknak a végén vannak pici magok akkor azt leszedjük róla? Mert elvileg magos dolgokat sem ehet. Nehéz ez a diétás étrend :) Mutattuk Apunak ő sajnos mindig is a nehezebb ételeket szerette, pacal, hurka, kolbász, zsíros dolgok, marha, disznóhús. Szóval elsőre azt mondta hogy ezt a gabonadiétát nem fogja csinálni :) Pedig kéne de ha esetleg nem megy rendesen az egész elég úgy is hogy beiktatjuk ezeket a gabonákat és mellé esetleg még olyan tápanyagokat amiket ehet pl. pirítós, répa, joghurt, pici párolt hús néha. Szeretném megkérdezni, hogy egyébként ehet-e burgonyát, fokhagymát, kőrözöttet, tejterméket? Szereti az édességeket is azok közül miket vehetnénk neki? Köszönettel:Rita

2015-11-04
Somogyi Rita válasza:

Kedves Rita! Az édesapjának nem kell örökre lemondania a húsról, de sajnos nagy eséllyel örökre száműznie kell, vagy nagyon le kell redukálnia a zsíros, fűszeres és természetesen a cukros dolgokat. A cukorbetegség sajnos rengeteg szövődménnyel járó állapot, sajnos a bélfalon található idegvégződéseket is roncsolhatja, ezért vegyék komolyan, nem csak a cukorbetegsége okán, de általános egészsége érdekében is a diétát. A tejtermékek a rothadási folyamatok miatt most nem szerencsések, és a főtt burgonyával is érdemes megvárni a 4. hetet. Ha nagyon hiányoznak az édességek, akkor ott a zabnyák, vagy a köles, vagy a quinoa, amit édesen, pl. steviával, eritrittel, xilittel is el tudunk készíteni.

A gabonadiétát kicsit személyre kell szabni az ismert állapot és a cukorbetegség miatt (szénhidrátot számolni kell!).
Első 3 hetében csak a gabonák, és csírák fogyaszthatók, ilyenkor a nyers és párolt zöldségeket is kihagyjuk, mert azok emésztéséhez szükséges baktériumok általában hiányoznak, főleg egy ilyen degeneratív elváltozás esetén.

Ha édesapja nem nagyon tudja tartani a diétát, akkor egy kis csalás megengedhető, de 3 hét nem a Világ!

A 4. héten felveheti a pirítóst, a joghurtot és a répát is, és azt is meglátjuk, hogy javul az édesapja állapota, hiszen ez a 3 hét csodákra képes, ha valaki szigorúan betartja az étrendet.  Így a 4. héten az orvossal egyeztetve engedélyezhetünk talán laza szerkezetű húst, mint amilyen a csirke is. Gyümölcsökkel óvatosan fogunk bánni, szezonálisan most csak az alma jöhet szóba, és a cukra miatt is, jobb lesz, ha azt sütőben való sütés után fogyasztja. Nézzük meg először az első 3 hetet!

Ami a rostokat illeti, vannak un. kemény, vagy durva rostok, amelyek nehezen emészthetőek, és vannak a könnyen emészthető rostok, melyek kifejezetten jót tesznek a beleknek és az emésztőrendszer egészének. A gabonakásák pedig pont ilyenek. Sok sikert a kúrához; Rudolf Rita