Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Köszönöm szépen a segítségét el is küldtem a tanácsát a barátnőmnek a szemével kapcsolatban. Neki úgy tudom nedves fajtája van ennek a makula degenerációnak. Picit megijedtem, hogy akkor nálam is valami súlyos dolog lehet mivel a máj és a vese nagyobb? Sajnos a doktornő nem küldött sehova tovább, azt mondta ne foglalkozzak vele, mert manapság már kevés az olyan ember akinek normális nagyságú a mája vagy veséje. Mikor mondtam hogy én nem is eszem chipseket meg próbálok egészségesen táplálkozni akkor se nagyon mondott semmit. Úgyhogy az orvosokhoz nem nagyon fordulhatok. Milyen vizsgálatra kellene egyébként még elmennem, hogy kiderüljön hogy mitől nagyobodott meg? A leleten egyébként ez van: a máj kissé nagyobb reflektivitása megtartott, állományában focalis eltérés nem látható. A vesék alakja szerkezete szabályos üregrendszerük normális tágasságú. A bal vese nagyobb osztott üregrendszerű. Kisfokú hepatomegalia. A többire jókat írnak. Kb 1,5 éve kezdtem el egy mentes diétát nem lehet, hogy attól alakult ez ki? Hogy nem kapok meg bizonyos tápanyagokat, egyoldalúan táplálkozom? Glutént, laktózt próbálom kerülni, többnyire vagy rizstejszines párolt húst vagy paradicsomos gluténmentes tésztát eszem, rizst, krumplit, salátát, répát. Bár mostanában volt bűnözés pizza vagy süti. Még erre is gondoltam bár a vese nem értem miért lett nagyobb az nem a táplálkozástól nagyobbodik meg nem? Köszönettel:N

2017-10-16
Somogyi Rita válasza:

Kedves N!

Az első leveledből nem derült ki, hogy kisfokú az eltérés, és így természetes, hogy a kezelőorvos úgy ítélte meg, hogy nem szükséges további vizsgálat, vagy kezelés. Abban is igaza van, hogy kisfokú nagyobbodások ma már igen gyakran előfordulnak, hiszen földjeink, vizeink és még a levegő is szennyezettebb (mutálódó vírusok, toxinok, gyógyszermaradványok…), melyhez sok természetellenes cselekedet is társul, mint amilyen a mozgásszegény életmód és a megnövekedett napi stressz, melyek gyengítik ellenálló képességünket.

Egyszóval nem írhatjuk felül a kezelőorvos véleményét, de kikérhetjük – főként saját magunk megnyugtatására -, egy másik orvos tanácsát is. A diagnózis felállítása és a további kezelési javaslatok tétele, mindig orvos feladata lesz. 

A diéta ebben az esetben csak segíthet, hiszen tehermentesíti az emésztőrendszert és a kiválasztó szerveket. Persze arra oda kell figyelnünk, hogy az ne legyen egysíkú, egyoldalú, leginkább azért, mert igen fontos, hogy bőséges tápanyagforrást biztosítson számunkra. Fontos azonban az is, hogy önmagában csak a diéta kevés ahhoz, hogy egészségről beszéljünk. Nem lehet figyelmen kívül hagyni a lelki-szellemi egyensúly fontosságát, vagy megkerülni a rendszeres testmozgást, és a napi bőséges folyadékbevitelt sem.

Üdvözlettel:

Somogyi Rita