Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Köszönöm a válaszát újra jelentkezem Nővérem ügyében. Sajnos nem javult a helyzet sőt sokkal rosszabb lett:( Nem tudjuk mitévők legyünk. Ugye refluxra gyanakodtunk és a háziorvosa is azt mondta hogy az lehet. Itta a papaya koncentrátumot és vettünk reflux teát is de sajnos nem használt semmi. Étrendben is nagyon sokat változtatott, semmi olyat nem eszik amit nem lehet. Azóta megvolt a gyomortükrözés és végbéltükrözés is volt. Nem mutatott ki semmit, nincs fekély sehol, és semmi más elváltozás. De sajnos mégsem tudtak semmit mondani hogy akkor mitől van mindig rosszul. Volt hasi uh-n is ott azt mondták hogy van epeköve talán 2 de 1mm-nél is kisebbek. Arra kapott egy tablettát amit naponta 3x kell szedni és elvileg az feloldja a köveket. De az orvosok azt mondták, hogy erre kb 5% az esély szóval nem biztos. Egy idő után a gyógyszer bevétele után borzasztó keserű ízt kezdett érezni ami előtte nem volt, beszélt egy orvossal azt mondta szedje tovább. Végül egy ismerős doktor ismerőse szivességből átnézte a leleteit és megmutatta más orvosoknak is és arra jutottak, hogy ezt az epe okozhatja. Javasolt neki mrcp vizsgálatot (hogy lehet hogy egy epekő bekerülhetett az epevezetékbe és ez okozhat talán gondot) de azt nem végeznek csak sürgősségi ellátásba vagy magánba ami nagyon drága. A gyomor és végbéltükrözést is magánba kellett megoldani. Felháborító ez az egészségügy és hogy nem a saját orvos hanem egy ismerős szivességből próbálja kideríteni hogy mi baja lehet. Szegény már nagyon el van keseredve 27 kilót fogyott (az utóbbi 2 hétben 10 kg-ot) mivel már étvágya sincs alig tud enni. Reggel általában picit jobban van de ha eszik utána kezdődnek a rosszullétek és délutántól már mindig nagyon rosszul van. Ereje sincs már és most kedd óta nagyon vacakul lett. Hullámokba törnek rá a rosszullétek, szédül, émelyeg, leveri a víz, hideg lesz a keze. Nagyon aggódunk és a vizsgálatokra meg várni kell mert vagy nincs időpont vagy nincs orvos. Borzasztó! Tegnap már ki kellett hívni az ügyeletet annyira rosszul volt, kapott egy szurit attól picit jobban lett de utána újra kezdődik. Mit tegyünk Ön szerint ezek a tünetek mire utalhatnak merre induljunk milyen vizsgálatot kéne megcsináltatni hogy kiderüljön végre valami? Mivel az orvosok tanácstalanok és nem igazán foglalkoznak vele, ezért gondoltuk, hogy Önt is megkérdezzük hátha van ötlete vagy tapasztalata másoktól hallott már ilyet. Nagyon várjuk válaszát! Köszönettel:Niki

2020-07-18
Somogyi Rita válasza:

Kedves Niki!

Nagyon sajnálom, hogy ilyen helyzetbe kerültetek, azonban én nem állíthatok fel diagnózist, plusz a leírt információ nem is lenne elegendő hozzá. Amennyiben van orvos ismerősötök ő biztosan tud ajánlást tenni, mint ahogy tett is, hogy merre menjetek tovább, vagy kivel egyeztessetek.

Addig is, mivel a reflux és az epekő is jelzése lehet a máj telítettségének, ezért egy májtisztító kúrát érdemes elkezdeni a kolinnal dúsított máriatövis kivonattal. A máriatövis tehermentesíti a májat, a máj megfelelő működésének pedig szerepe van az epe- és vesekő kialakulásának megelőzésében (még vesekövek esetén is májméregtelenítést szoktunk alkalmazni). Lecitinnel együtt működve pedig hatékonyabban gátolják a májban történő zsírlerakódást.

Mielőbbi jobbulást kívánok a nővérednek!

Üdvözlettel:

Somogyi Rita