Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Köszönöm a segítséget, meg is rendeltem a cotifibrat de ahogy olvasom minimum 60 napig kéne inni de mivel egy dobozban csak 12 tasak van elég sokat meg kéne venni belőle de kinek van erre pénze a mai világban? Legalábbis nekem nincs bárhogy is szeretném :( Ha csak egy vagy két dobozzal tudok venni és csak 22 napig fogyasztom úgyis lesz hatása vagy akkor inkább meg se vegyem? Nagyon szeretnék változtatni de a mai fizetések mellett örül az ember ha a rezsit ki tudja fizetni. Persze vannak olyanok akik jól keresnek és számomra is legfontosabb az egészség de ahhoz pénz is kell. Na nem is ezért írtam fel csak hogy tanácsot kérjek, hogy ha csak1-2 dobozzal veszek akkor is használ-e? És ha nem végeztem előtte nagytakarítást (a puridrennel) akkor is jól fel fog szívódni, fog használni? Az étrenddel kapcsolatban esetleg tudna ajánlani olyan oldalakat ahol vannak ilyen receptek? Sajnos sose lehet tudni már, hogy mibe mi van, úgyhogy lehet hogy akarva akaratlanul is bevisz az ember a szervezetébe glutént meg ilyesmiket. És ha nem is ez a bajom akkor mit tehetünk? Ön szerint akkor arra az újjbegyes vérvételes vizsgálatra menjek el vagy tud hatásosabbat? A másik, hogy tegnap beszorult a levegő vagy én már nem is tudom, hogy mi ez mitől van. A rekeszizomnál mikor léptem be a kádba és szúr ha nagyobb levegőt veszek. Picit enyhült de ma délutánra megint rossz lett :( Ez beszorult levegő vagy már valami gluténos dolognak a kezdete? Nem szeretném ha a bélbolyhok eltűnnének!!

2015-10-06
Somogyi Rita válasza:

Kedves Rita! Beszorult levegőt előidézhet stressz, és rossz testtartási probléma is, általában másnapra elmúlik, ha lassú tornagyakorlatokat végzünk. Ha nem enyhül, akkor természetesen fel kell keresni az orvosunkat, de ehhez egy gluténérzékenységnek nem sok köze van.

Mi pedig ott tartottunk, hogy amíg nem tudjuk biztosan van-e valamilyen táplálékallergiánk, felfüggesztjük a glutén, laktóz és kazein tartalmú élelmiszerek fogyasztását. Ezzel persze egyáltalán nem veszítünk semmit, csak tehermentesítjük az emésztőrendszert. Nagyon sok tejmentes és gluténmentes receptet lehet találni az interneten.

A glutén a búzában (búza, tönkölybúza, kamut, alakor), rozsban és árpában található fehérje. A Cotifibra bélradír fogyasztása Nálad nagyon célzott kiegészítő lenne. Egyrészt béltisztító, ami növeli a tápanyagok felszívódását, és csökkenti a salakanyagok mennyiségét, másrészt bélflóra építő, ami az immunrendszert adó hasznos bélbaktériumok mennyiségét növeli, harmadrészt, ha ilyen nagy mennyiségű prebiotikus rostot fogyasztunk, akkor nagyszámú probiotikumhoz jutunk, és annak egyes törzsei olyan mennyiségű beta-galaktozidázt termelnek, amely a lisztérzékenység és tejcukor-intolerancia gyakoriságát mintegy 80%-kal csökkenti.

Ám sajnos azt kell írjam, ha nem tudsz egy kúraidőt végigvinni a Cotifibra bélradírból, akkor ne kezd el a kúrát, mert az a Te esetedben ablakon kidobott pénz lesz. Maradunk akkor a natur húsoknál, salátáknál, de egyél több gluténmentes gabonát, vöröshagymát és fokhagymát, ami prebiotikus rostforrásként szolgál.

Gluténmentes lisztek: rizsliszt, kukoricaliszt, burgonyaliszt, szójaliszt, sárgaborsóliszt,  tápiókaliszt, hajdinaliszt, kölesliszt, csicseriborsóliszt, cirokliszt, teffliszt.

Gluténmentes gabonák:  
Köles: antiallergén, lúgosítja a szervezetet
Hajdina: erősíti az érfalakat, lúgosító étrend része
Quinoa: lúgosító gabona, ami természetes aminosav és enzimforrás
Amaránt vagy disznóparéj: C-vitamin, vas, kalcium és B-vitamin forrás.
Barnarizs és rizsliszt: magas ásványi anyag és rosttartalom
Kukorica: gluténmentes tészták alapanyaga, liszt
Csicseriborsó: belőle készül a falafel fasírt, finom és a legjobb vércukorszint szabályzó
Vörös lencse: önmagában, köretként, de saláta alapnak is első osztályú.
Tápiókagyöngy: felhasználható levesbetétnek vagy desszertnek (pudingnak például).
Szója: minden formája, a bab, a tofu, a kocka, a granulátum, a liszt…
Cirok: Nagy mennyiségű rostot, fehérjét és tápanyagot tartalmaz.
Teff: A teffnek a legmagasabb a kalcium tartalma a gabonafélék között.
Zab: Nem tartalmaz glutént. Csak akkor okoz panaszt, illetve, ha a betakarítás, feldolgozás során érintkezik, szennyeződik más gabonákkal (keresztszennyeződés).
Vadrizs: valójában nem rizs, hanem egy vízi növény magja, melynek egyes fajtáiban van glutén (az esetleges gluténtartalmat a csomagoláson kötelező feltüntetni).

Magok:
Chia mag: omega 3 zsírsav forrás
Szezámmag: természetes kalciumforrás
Üdvözlettel: Rudolf Rita