Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Köszönjük szépen a sok tanácsot, segítséget. Apu túl van a műtéten, ideiglenesen pár hónapra sztómát kapott. Emiatt nagyon félt, de sajnos máshogy nem tudták megoldani. Nézegettem, hogy a zacskókból, segédeszközökből sok fajta van, Ön esetleg tud ajánlani olyat (márkát) amelyiket egyszerűen tudjuk majd használni? Gondolom ebben az esetben más lesz a táplálkozás is? Gondolom most a csírák és gabonák nem a legjobbak vagy pépes állapotban igen? És a ferzymet, pecsétviszagombát, C vitamint mikor kezdje el? Ha már kijött a kórházból vagy később? A C vitamin elég nagy nem lesz vele gond? Feketekömény olajat még nem vettük meg azt mikor kezdje el? Köszönettel:R

2015-12-08
Somogyi Rita válasza:

Kedves Rita! Örülök, hogy túl van az édesapja a műtéten, bár a sztóma nem a legkellemesebb dolog, az időszak átmeneti lesz, legfeljebb fél évig tart. Sajnálom, de segédeszközökben nem tudok segíteni, ezen a területen nagyon kevés tapasztalatom van. Sztóma esetén egyéni diétát kell alkalmazni, ahol személyre szólóan kell megállapítani, hogy mely élelmiszertermékek nem okoznak az egyénnek puffadást, bélgázosodást, vagy hasmenést.

Ebben dietetikus szakember segítségét kérjék, hiszen heti szintű kommunikáció szükséges. Természetesen továbbra is tabu a fűszeres, zsíros ételek fogyasztása, a tej, tojás ételek és szénsavas italok kerülése, és az egyszerű szénhidrátok redukálása mindenképp javasolt. A felerősítő vitaminokat és tápanyagokat (Ferzym®, C-vitamin, Fekete kömény olaj, pecsétviaszgomba..) a lábadozási időszakban, a beteg hazatérését követően azonnal el szokták kezdeni.

A csírák nem jelenhetnek nagy problémát, hiszen nem puffasztanak, de a gabonák egyéni érzékenység szerint most okozhatnak ilyen jellegű panaszokat, így ha ilyet tapasztalunk, akkor azt egyszerűen el kell hagyni. A barna rizs, a köles, a hajdina, a quinoa nem szokott gondot okozni, de a bulgur már okozhat. A lényeg, hogy továbbra is könnyen emészthető, de tápanyagokban gazdag étrend szükséges, kérem egyeztessenek egy dietetikussal. Üdvözlettel; Rudolf Rita