Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Két kérdéssel is fordulok hozzád, az első, hogy a kisfiam hamar bele tud esni felső légúti betegségbe, vagy köhög nagyon csúnyán , vitamint szed , de gondoltam megrendelem a gránátalmás folyékony étrend kiegészítőt, hátha kevésbé kapná el a betegségeket, erre szerinted alkalmas ( kap halolajat, C vitamint, multivitamint )? A másik kérdésem : nyáron volt endometriozis műtétem, amit eltávolítottak, de emellett van még egy dió nagyságú miómám, kérdésem az lenne milyen készítmény tudsz ajánlani ezekre a problémákra, nem szeretném , hogy az egyik betegség újból kiújuljon a mióma pedig növekedjen, Azt még hozzá kell tennem , hogy gyógyszert szedek Visanne ami gátolja , hogy menstruációm legyen, Köszönöm válaszodat.

2018-10-27
Somogyi Rita válasza:

Kedves Robibogyo!

Kisfiad részére tökéletes választás az immunerősítő gránátalma koncentrátum, de hogy az elég lesz-e a védekezéshez megígérni nem tudom, hiszen ahhoz a gyakori felső-légúti panaszainak kiváltó okával kellene tisztában lenni. Egy biztos, hogy ha az immunrendszer 70-%-át adó bélflóra egészségére is hangsúlyt fektetünk, illetve a kiegészítők között szerepel az ősz és tél alapvitaminja, a C-vitamin, akkor jó eséllyel indulunk. Ha a gránátalma kúra véget ért, érdemes alkoholmentes propolisz cseppre  váltani. Ez a méhészeti termék másképp támogatja a védelmi vonalat, ide kattintva olvashatsz is egy friss vásárlói véleményt róla.

A miómák visszaszorításához elsősorban életmódváltásra van szükség. Ennek elengedhetetlen eszközei;

  • a diéta
  • a bőséges folyadékbevitel
  • a stressz-mentesítés
  • a testmozgás, és
  • mindössze csak az 5. lépcső az, hogy célzott tápanyagokkal dúsítod az étrended!

A Diéta fontos: Annál is inkább, mert egyensúlyvesztésnek köze van az inzulinszintünkhöz, a májunkhoz és emésztőrendszerünkhöz is, hiszen ezek egészsége az ösztrogén anyagcserét is befolyásolja. Csökkenteni kell a szénhidrátokat, növelni a rostokat  , a friss és könnyen emészthető, teljes étékű élelmiszerek fogyasztását, kizárva a fehércukrot, fehér lisztet, és tejet. Meg kell emelni a napi folyadékbevitelt is, nagyon hasznos kiegészítő ehhez a bio nyírfanedv (lásd lejjebb). Ez a fajta tudatosabb táplálkozás támogatja a szervezet sav-bázis egyensúlyát, ami a javulás kulcsa. Elősegítik az egészséges ösztrogén anyagcserét, ami csökkenti a megemelkedett androgénszintet.

Saját tapasztalat is van: kisebb miómákat akár 40 nap alatt is zsugoríthatunk, egy napi 160-180gr szénhidrát tartalmú diétával, amit egészítsünk ki D3-vitaminnal és bio nyírfanedvvel.

A D3, egy biológiailag aktív anyag, lényegében hormonként viselkedik szervezetünkben, és minden szerv, illetve szervrendszer működésébe beleszól. Utóbbinak az az oka, hogy minden sejtünknek szüksége van D-vitaminra a működéséhez. Mivel a D-vitamin befolyásolja az összes szerv és szervrendszer működését, hiszen minden sejt tartalmaz receptorokat a D-vitamin felvételére, ezért a D-vitamin alacsony szintje a szervezet egészére hatást fog gyakorolni. Esetedben nagyon fontos az immunrendszert és idegrendszert támogató hatása. A bio nyírfanedv pedig olyan bioélemiszer, ami kolloidális ásványokat tartalmaz, gyulladáscsökkentő hatású és lúgosítja a testfolyadékokat, ami hozzájárul ahhoz, hogy gyorsabban érjünk célba.

Technikailag ugyanúgy étkezünk, mint inzulinrezisztencia esetén, azaz 6-8 étkezés javasolt naponta, főként lassú felszívódású szénhidrátokkal, magas rostanyag tartalommal és vitaminokban, ásványokban, enzimekben gazdag élelmiszerek formájában (zöldsaláták, zöldségek, csírák, köles, hajdina, barnarizs, quinoa köretek). Ez az egyetlen módja annak, hogy elkerüljük az inzulincsúcsokat és tehermentesítsük a gyógyulás szempontjából fontos, emésztőrendszer egészét, kiemelten a májat. Érdemes az étrendet prebiotikus rostokkal (Cotifibra bélradír) és probiotikumokkal  kiegészíteni. Ezek a gyógyszered mellett is fogyaszthatók.

A mióma egyéb kiváltó okai:

Stressz - a mindennapi stressz kiegyensúlyozása talán a legnehezebb feladat, de nélkülözhetetlen a gyógyuláshoz, hiszen ez a második leggyakoribb kiváltó ok. Növeld a progeszteront! – azaz csökkentsd a stresszt. A miómás nők progeszteronszintje alacsony, ráadásul a stressz „ellopja” ezt a bizonyos hormont. A stressz minden embernek árt, de miómánál súlyosan veszélyezteti a hormonok közötti finom összjátékot, és még azt a javulási folyamatot is képes megakasztani, amit nehéz munkával, az étrended megváltoztatásával, testmozgással, valamint gyógyszerekkel értél el hormonális egyensúlyod helyreállítása terén.

Anyagcsere zavarok - A rendszeres testmozgásnak óriási szerepe van, hiszen a mai napig ez a legjobb anyagcsere serkentő módszer, és mivel a mióma anyagcsere zavarok okán is kialakulhat - és ehhez még túlsúlyosnak sem kell lenni – egész egyszerűen megkerülhetetlen a rendszeres testgyakorlás. Azonban, ha túlsúlyunk is van, akkor a fogyókúra programot is azonnal be kell indítani.

Tápanyaghiány – A mióma kiváltó okai között szerepel a tápanyaghiány is. Kötelező a kiegyensúlyozott, vegyes és minőségi alapokra helyezett táplálkozás, ami létfontosságú tápanyagokat biztosít sejtjeinknek. Az egyoldalú táplálkozás, a silány élelmiszerek nem szolgáltatnak elég tápanyagot. Ilyenkor az étrendet okosan tesszük, ha pl. Spirulina tablettával  dúsítjuk, ami gondoskodik arról, hogy több tápanyaghoz jussunk, és segíti a belső gyulladások leküzdését is, ami a mióma gyógyulási esélyének csökkentője.

Pajzsmirigy alulműködés – tudnod kell, hogy a mióma szoros összefüggést mutat pajzsmirigy alulműködéssel is. Ez esetben kötelező az étrendet szerves szelénnel (L-szelenometioninnal), és szerves cinkkel is ki kell egészíteni. (D3-vitamin ebben az esetben is fontos!)

Látható tehát, hogy nagyon sok kiváltó oka lehet a miómának, ami Tőlünk is gyökeres változtatásokat kíván meg, és természetesen eközben folyamatos együttműködésre is szükség van az orvosoddal, hogy ellenőrizhető legyen a változás. Ugyanakkor meg kell jegyeznem, sajnos van az az állapot, amikor műtétre vagy gyógyszeres kezelésre van szükség, ezért sem hanyagolhatjuk el rendszeres orvosi vizsgálatokat.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita