Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Két éve glaucoma-val kezelnek. Szeretném kipróbálni a Luteina bio-complex vitamint. Azt szeretném megkérdezni, hogy a termék tartalmaz-e glutént, laktózt, illetve állati eredetű összetevőt? Köszönettel: Tünde

2019-05-11
Somogyi Rita válasza:

Kedves Tünde!

Habár a Luteina® bio-complex nem tartalmaz glutént vagy laktózt, nem rendelkezik gluténmentes igazolással, vagyis azt nem tudja a gyártó igazolni, hogy gyártás közben nem-e szennyeződött gluténnel a termék.

Az pedig sosem baj, ha szemeink védelmére évente kétszer célzott tápanyagokat fogyasztunk, de arra fel kell hívjam a figyelmed, hogy ez a vitamin nem célzott kiegészítő zöldhályog esetén. Az összetevők elsősorban a sárgafolt-degeneráció veszélyét csökkentik, ami a látásvesztés egyik fő oka.

Hozzájárulnak a szemlencse károsodás megelőzéséhez, így például a szürke hályog kialakulásának elkerüléshez. Glaukómánál a szemnyomás emelkedik meg, és ez zavarja a szaruhártya vizenyőjét és a látóidegeket. Így csak abban az esetben ajánlom a Luteina-val való étrendi kiegészítést, ha a kiváltó okok között rövidlátás is szerepel.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita