Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Kérlek tedd helyre ismeretanyagomat. Tudtommal a kollagén vízmegkötő, vízmegtartó képességgel rendelkezik. Akkor a szedése az arra érzékenyeknél nem okozhat vérnyomás emelkedést? Szabad szedni vízhajtó mellett? Hogy kell ezt értelmezni? Köszi a választ.

2019-05-28
Somogyi Rita válasza:

Kedves Kati!

Máris elmagyarázom. :-) A kollagén valójában egy protein, ami a haj, bőr, köröm, inak, porcok, csontok, izmok, erek, valamint az összes kötőszövet szerkezeti építője. Bőrünk 75%-át kollagén alkotja, az összfehérje tömeg 30%-a kollagén. A test saját kollagén termelése pedig az idő előrehaladtával csökken, ezért van szükség a pótlásra.

A kollagénnek van azonban egy „kistestvére” is, ez a hialuronsav, mely a kollagénrostok között található kitöltő, vízmegtartó poliszaccharid. Azzal, hogy megtartja a vizet a kötőszövetben, a sejtek között, kipárnázza az idegeket, a csontok végeit, formát és alakot ad az emberi szemnek és bőrnek. 

Ha valaki vizesedik, akkor viszont a szövetek között halmozódik fel a felesleges víz, ennek oka pedig hogy felbomlott a szövetközti folyadék termelődésének és elvezetődésének egyensúlya. A kiváltó okok között lehet a folyamatos ülőmunka, a kevés víz, túlzott sófogyasztás, egyes gyógyszerek mellékhatásai, szívelégtelenség, stb.

A kollagén fogyasztása tehát nem emeli meg a vérnyomást, és fogyaszthatod vízhajtóval együtt is, azonban ne felejtkezz el a bőséges folyadékfogyasztásról, ugyanis mindkét kiegészítő csak így tud működni.

Üdvözlettel:

Somogyi Rita