Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Kérdésem az lenne, hogy endometriosis hyperplasia esetében a ligetszépe olaj kapszulát lehet-e szedni, illetve mi lenne a legjobb szer erre a betegségre. Pajzsmirigy alulműködésem is van, gyógyszerrel kezelik, értékeim rendben vannak. Hasimotom is van, bár idén leállt a gyulladás, az UH vizsgálat szerint. Az általános vér és vizelet vizsgálat is jó értékeket mutatott. Köszönöm! Kati

2016-12-23
Somogyi Rita válasza:

Kedves Kati! Bár az Omega6 zsírsavakat messzire el kell kerülni, ha endometriózisunk van, ez alól mégis van egy kivétel, ez pedig a gamma-linolénsav, amit természetes formában a ligetszépe olajban találunk. Ennek egy standardizált, magas hatóanyag tartalmú változata a ez a ligetszépe olaj kapszula. Továbbá rengeteg Omega3 zsírsavra van szükség, különösen DHA és EPA zsírsavakra, amit nagy mennyiségben halolaj kapszulában találsz meg. Az első zsírsav természetes hormonrendező tulajdonságú, a második természetes gyulladáscsökkentő, ami a jó prosztaglandinok szintjét és típusát növeli.

Az egyik dolog ugyanis amire figyelni kell az az ösztrogénszint, a másik a prosztaglandin szint. Az endometriózist a szervezetben lezajló ösztrogén-szintézis táplálja. Ennek formái a következők lehetnek: saját, természetes ösztrogén, amit a szervezet termel, vagy a piperecikkekben és kozmetikumokban található kémiai alapú ösztrogének, a xeno-ösztrogének. Megfelelő diétával ki lehet alakítani az ösztrogén különböző formái közötti egyensúlyt. Csökkenteni kell a felhasznált xeno-ösztrogének mennyiségét (kevesebb olyan piperecikket és kozmetikumot kell használni, amelyben sok a vegyi anyag, és inkább a természetes alternatívákat kell alkalmazni) annak érdekében, hogy csökkenjen a szervezetben a xeno-ösztrogének mennyisége. 

A fájdalmas menstruációs görcsök okozói valójában a prosztaglandinok, a fájdalom pedig az endometriózis tünete. Jó hír, hogy ezt meg lehet változtatni a szervezetben főleg, ha ezt diétával is megerősítjük! Két fő „típusú” prosztaglandin van: a „jó” (nyugtató hatással vannak, erőteljes gyulladáscsökkentők, immun- és idegrendszert erősítő hatásúak) és a „rossz” prosztaglandinok (növelik az összehúzódásokat és a fájdalmat a méhben, és fokozzák a gyulladást).  A jókhoz a fent is említett Omega3 zsírsavakkal jutsz, a rosszakat pedig elkerülheted, ha nem használsz állati eredetű zsírokat, vajat és telített zsírsavakat tartalmazó olajokat.

A tünetek enyhülésének jelei: csökken a fájdalom, a gyulladás, az ösztrogén szintje a szervezetben, így kisebb az esélye annak, hogy a betegség továbbfejlődik.

Sokan tisztában vannak már azzal, hogy sokféle betegség esetében pozitív változások következnek be, ha változtatunk étrendünkön, és ez alól az endometriózis sem kivétel. A szervezet gyorsan reagál arra, amit megeszünk, és ez általános egészségi állapotunkon is meglátszik. Az endometriózis tünetei jól reagálnak az étrendi változtatásokra, aminek hátterében a testben végbemenő kémiai reakciók állnak. Az endometriózis diétából kimaradnak a problémás élelmiszercsoportok (pont azok, amik Hashimoto-thyreoditis diétánál is), így lecsökkennek a negatív kémiai reakciók, és a betegség sok tünete enyhülhet.

Ne fogyassz glutén tartalmú élelmiszereket (Hashimotonál és endometriózisnál sem), csakúgy, mint koffeint, alkoholt és egyéb serkentőket, mint a nikotin. Ezeket egész egyszerűen le kell tenni, vagyis zéró tolerancia. A búza alapú élelmiszerek a benne levő fitinsav miatt sem ajánlottak, mert súlyosbítja az endometriózis tüneteit. A teában, kávéban és üdítő italokban található koffein növeli a hasi görcsöket, és a koffein emeli az ösztrogénszintet. Az alkohol - pusztítja a májban tárolt B-vitamint. A jó májműködés viszont nagyon lényeges, mivel a máj segítségével szabadulunk meg a felesleges ösztrogéntől.

A finomított élelmiszerek, és tejtermékek - tej, sajt, vaj, tejszín; gyulladásos reakciót váltanak ki, növelik a szervezet savasságát, ami kedvez az endometriózis fellobbanásának. A zsiradékban sült ételek (Omega6) pedig stimulálják a negatív prosztaglandinokat.

A sav-lúg egyensúly helyreállítása a javulásunk kulcsa, óriási szerepet kap a rendszeres testmozgás, a folyadékbevitel növelése és természetesen a diéta, ami ebben az esetben magas rostanyag tartalmú (a rostok segítenek csökkenteni az ösztrogén cirkulációját a szervezetben), ásványi anyagokban gazdag, és könnyen emészthető étrendet jelent.

Ismerkedj meg a kölessel, a hajdinával, a barna rizzsel, a quinoával, az amaranttal, fogyassz több nyers és friss zöldséget, hidegen sajtolt olajokat, mint amilyen a szőlőmag olaj, a lenmagolaj, vagy éppen a mandula olaj

Étrend kiegészítők endometriózisos nőknek:

Csakúgy, mint Hashimoto-nál, az endometriózis tüneteinél is az étrendet ki kell egészíteni szerves szelénnel, D3-vitaminnal, és szerves cinkkel. Ezen felül a fent is említett halolajból nyert Omega3 zsírsavak és a természetes hormonrendező tulajdonságú gamma linolénsav lesz kulcsfontosságú, a tudatos diéta és életmód váltás mellett. Szükséges lehet még a vas és a magnézium, lásd lejjebb:

Szerves Cink - elengedhetetlenül szükséges az enzimek működéséhez, segíti a sejtek reprodukcióját, ami fontos a sebgyógyulásnál. A cink erősíti az immunrendszert, és javítja az általános közérzetet.

Szerves SzelénD3-vitaminnal együtt szedve csökkentheti az endometriózissal összefüggő gyulladást, és erősíti az immunrendszert. (A cink, a szelén és a D3-vitamin étrendi dúsítása nem hiányozhat egy pajzsmirigy betegséggel küzdő ember életéből sem! Olvass tovább a kiemelésekre kattintva!)

Omega3 zsírsavak fogyasztása és egyetlenegy Omega6 zsírsav, ami természetes hormonrendező és gyakorlatilag egyáltalán nem visszük be a szervezetbe, ligetszépe olajban található gamma-limnolénsav.

Szerves Vas - az endometriózistól szenvedő nőknek általában elhúzódó a menstruációjuk, ami vashiányhoz vezethet. A vashiány vérszegénységet okozhat, amit extrém fáradtságérzet és gyengeség jellemez.

Szerves Magnézium - ásványi anyag, segíthet a menstruációs görcsök enyhítésében. Segít a bélben tartani a megfelelő vízmennyiséget, és enyhíti a székrekedés és puffadás problémáját, mely gyakori velejárója a betegségnek.

Rudolf Rita