Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Kb. 4 hónapja küszködök székrekedéssel.Az utóbbi időben előfordult, hogy heti egyszer volt székletem.Eleinte a Laevolac, majd a Guttalax segítettek, de most már csak az erősebb hashajtó (Stadalax) használ. Tudom, hogy ezeket csak rövid ideig szabad alkalmazni. Tavaly szeptembertől végigcsináltam egy méregtelenítő kúrát (Puridren, Ferzym, Cotifibra) az Ön ajánlása szerint, először 60 naposat, majd 1 hónap szünet után újabb 60 naposat. Idén február végére teljesen megszűnt a székrekedésem is. Szeretném rendbe tenni az emésztésemet, és a bélrendszeremet, hogy újra rendszeresen el tudjam végezni a "nagy dolgomat". Múlt héten Ferzymet kezdtem el szedni, az emésztésem javítására. Mit tudna nekem ajánlani? Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel: Viki

2020-08-03
Somogyi Rita válasza:

Kedves Viki!

Fontos lenne tisztázni, hogy mi rejlik a székrekedés hátterében. Először is meg kell vizsgálni életmódunkat: a rostbevitelünket, a folyadékfogyasztástunkat és mozgásunkat is.  Amennyiben ezek mind rendben vannak, és még mindig székrekedéssel küzdünk,  ott megbújhat a háttérben gyógyszer mellékhatás, ionzavar, májpanasz, epegond, de a jelenség mögött állhat bélbetegség vagy cukorbetegség is. Ezért, kérlek, mindenképpen konzultálj egy szakorvossal.

Amit pedig addig is tehetsz:

- A hashajtók túlzott mértékű alkalmazása valóban nem ajánlott, ugyanis a bélflórádat teljes mértékben tönkreteszik. Amennyiben lehetséges, kérlek, hagyd el őket.

- A Ferzym® bélflóra ampulla kúrát mindenképpen folytasd tovább, és mellette kezdj bele ismét egy Cotifibra kúrába. Érdemes most rögtön a kúra elején 120 napra berendezkedni.

A Ferzym® és a Cotifibra segíteni fognak az emésztés és a bélflóra helyreállításában, de az alapot, ahogyan azt a bevezetőben is említettem, a rendszeres, kis adagokban történő, rostban gazdagon táplálkozás jelenti majd. Ismerkedj meg a hidegen sajtolt olajokkal, pl. a lenmagolajjal vagy a tökmagolajjal, amelyek ugyancsak sokat tudnak segíteni, hogy ne legyenek székrekedéses problémáink.

Sok sikert kívánok a kúrádhoz, és természetesen, várom visszajelzésedet a tapasztalataidról!

Üdvözlettel:
Somogyi Rita