Kedves Rita! Ismét köszönöm a válaszodat. A diétával kapcsolatban vannak még bizonytalanságaim, mit szabad, mit nem. Ha jól értettem, tulajdonképpen mindent lehet enni, csak a fehér cukrot-lisztet, tejet, gyorsételeket kell kerülni. A gabonadiéta ételeit és a hajdina, köles, stb. receptjeit nézegetve pár kérdés felmerült bennem. Több receptnél-étrendnél találtam mézet, natúr joghurtot, FETA sajtot. Több köleses, sütőben készítendő ételnél írják elő pici tej, tejföl, tejszín hozzáadását. Ennyit azért szabad? Hiszen ez utóbbiakat nem nyersen fogyasztanám. Bizonytalan vagyok abban is, lehet-e burgonyát, gombát, enyhén savanyított céklát/uborkát, tojást, mirelit zöldségeket, juhtúrót, natúr élőflórás (pl. Cserpes) joghurtot, mézet, FETA sajtot, vajat, tiszta kacsazsírt/disznózsírt fogyasztani. A régi candida diétám óta 90%-ban Piszkei teljes kiőrlésű, kovászos, sokmagvas kenyeret eszem. Ezt folytathatom? Ezenkívül saját kezűleg raktam el sokféle, teljesen cukor- és tartósítószermentes lekvárt/dzsemet. Ezeket ehetem? Milyen húsféléket javasolsz? Nem vagyok nagyon húsos (a sovány húsokat kedvelem, pl. a csülökre, kocsonyára ránézni sem tudok), de teljesen húsmentesen sem szeretnék élni. Van pl. egy remek pulykamellből készíthető sonka receptem, mindenféle adalékanyag nélkül. Gyümölcsök-zöldségek közül van olyan, amelyik tilos? Pl. a candida diétánál nem javasolták a banánt, szőlőt (az most úgy sincs), én viszont imádom ezeket. A banánt pl. nagyon laktatónak is érzem. A piacon vásárolható kimért aszalt gyümölcsöket szabad enni? (az egyik receptben olvastam aszalt áfonyát). A gabonák közül nem nagyon ajánlottad a zabot. Ez javasolt? Válaszodat előre is köszönöm: Éva
Kedves Éva! Amennyiben a gabonadiétát szigorúan akarjuk tartani, akkor bizony az első 3 hétben még zöldségek sincsenek, és sajnos olyan receptet sem választhatunk, ami tejet, tejfölt, tejszínt vagy joghurtot tartalmaz. Ilyenkor csak a kókuszzsíron pirított kis hagyma, tengeri só, meg egy kis alga, gabona és víz ami dukál, na meg a friss csíra. A zabot fogyaszthatod! 4. héttől már jöhetnek a zöldségek - ami lehet fagyasztott is -, jöhet a natur joghurt, meg a hidegen sajtolt olajok. A 6.-7- héttől pedig egy kevés hús, feta, mozarella és jöhetnek a kovászos pékáruk is. 8 héttől pedig már csak a mértékletességé a főszerep, de nálad mivel emésztési zavar és reflux is van a tejtermékek (kivéve a natur joghurtot), a fehér liszt és a fehér cukor nem térhet vissza az étkezésbe. Nagyon jó lenne, ha a reflux miatt a gyümölcsök (csak friss, aszalt nem) is csak a 8. héten jönnének vissza, fogyasztásuk pedig a délelőtti órákra esne. Ez alól egy gyümölcs kivétel, és ez az alma, de az almát is érdemes fahéjjal megszórni, vagy sütőbe helyezni, mert refluxnál a lúgos vagy semleges kémhatású élelmiszereket kel előnyben részesíteni. Pont ezért a citrusfélék, a szőlő és a banán nem feltétlen tesznek jót a refluxnak, az apró bogyós gyümölcsök az alma mellett jó választás.
Bár aszkétikus ez a diéta, de egyben rendkívül eredményes is, hiszen már az első 3 hétben restaurálja az emésztőrendszert, ami ennyi idő alatt igazi csoda, és igazán megtérülő befektetés.
Persze, ha nem akarjuk kifejezetten a gabonadiétát alkalmazni, csak néhány elemet felhasználni belőle, akkor már az első pillanattól kezdve maradhatnak a zöldségek, a feta, sőt a mozarella sajt is, mert ők baktériumos erjesztésűek, fogyaszthatsz mézet is (mértékkel), ha egy-egy gabonát édesen készítenél el. A kacsazsír és a disznózsír is mehet, az enyhén savanyított, házilag készített vagy eltett cékla és uborka sem jelent gondot, csakúgy mint a dzsemek. A tejet kókusztejre cseréljük, a natur joghurt marad (Cserpes tökéletes), tejföl laktózmentes legyen és mértékletes, a tejszín pedig növényi eredetű. Burgonyát, tojást, gyümölcsöket (kivéve alma) és gombát azonban ebben az esetben is, csak a 8. hét után fogyasszunk, és nem lenne baj, ha a hús is csak a 4. héttől jönne vissza, természetesen sovány hús (hal, csirke, pulyka) formájában és natúran, bunda nélkül. Rudolf Rita