Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Inzulinrezisztencia gyanúval készült teljes átfogó laborvizsgálatom. Ehhez komoly étrendet kell követni. Az lenne a kérdésem,hogy melyek azok az élemiszerek amik ilyenkor megengedettek? Olvastam,hogy lassú felszívódású szénhidrátokat kell fogyasztanom,de sajnos ebben nem vagyok annyira jártas melyek ezek. Amarant,zabpehely,quinoa ezeket szabad? Köszönöm a segítséget. Detti

2018-06-13
Somogyi Rita válasza:

Kedves Detti!

Inzulinrezisztenciánál személyre szóló étrend kialakításában dietetikushoz érdemes fordulni. A napi szénhidrát bevitel ilyenkor 160-220 gramm között változhat, testsúly, életmód, például testmozgás gyakoriságának függvényében.

Az IR egyébként testmozgás nélkül - csak diétával - nehezen, vagy egyáltalán nem javítható. Fontos az is, hogy egy IR-es naponta többször 5-9 alkalommal is eszik - vagyis naponta többször keveset -, és az adott ételmennyiség sem mindegy, ezt is meg kell tanulni. Ráadásul gyors és lassú felszívódású szénhidrátokra is szükség van.

Fontos a mértékletesség és fokozatosság elve. Először iktasd ki a feldolgozott élelmeket, felejtsd el a tejet, a fehér cukrot és a fehér lisztet tartalmazó élelmiszereket, melyek inzulincsúcsokat okoznak. Egyél több salátát, és valóban használj több egészséges köretet, mint az amarant, a köles, a zabpehely és a quinoa .

Ismerkedj meg a mandulaliszttel, melyből ha napi 1-2 evőkanálnyi mennyiséget fogyasztasz, akkor az segít az elfogyasztott ételek glikémiás értékének csökkentésében is. Jó tehát, ha mindig van kéznél ebből a hasznos finomságból.

Az inzulinrezisztenciáról ITT olvashatsz még bővebben>>> 

Szeretettel:

Somogyi Rita