Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Igen én is ezek miatt nem mertem elkezdeni a keserűsós tisztítást, mert elég drasztikusnak tűnt. Igaz sok olyan kommentet is olvastam akiknek bejött és jól érezték magukat utána és többen már a 20. ilyen tisztításon vannak túl. De én valamiért nem merem megcsinálni. Akkor megveszem amiket ajánlott, a máriatövis kapszula is elég vagy mindenképp kell hozzá a lecitin is? (szójás dolgokban sem nagyon bízom) Még egy kérdés hogy akkor ez a kúra is kihajtja valamilyen módon az epeköveket ha vannak, vagy hogy kell elképzelni ezt a fajta máj epe tisztítást? Köszönettel:N

2017-10-31
Somogyi Rita válasza:

Kedves N!

A Te esetedben azért sem javasolt egy ilyen drasztikus kúra, mert nem vagy tisztában azzal, hogy milyen nagyságúak és összetételűek a köveid. Nagyobb kövek egy drasztikus kúra hatására az epevezetékbe szorulva komoly egészségügyi gondokat idézhet elő, ráadásul hosszú távon semmilyen megoldást nem jelenthet egy ilyen rögtönzött kúra.

A lecitin pedig biztonsággal fogyasztható akkor is, ha valaki a szójababban található fehérjékre allergiás. A szójalecitin ugyanis egy foszfolipid származék, melyet olajsajtolással nyerünk, és ami jelentéktelen mennyiségben tartalmaz fehérjét. E kérdést egyébként, tanulmányok alapján megerősítette az EFSA (Európai Unió Élelmiszer-biztonsággal foglalkozó szervezete) is.

Ráadásul minden sejtünk tartalmaz lecitint! - és ezt szervezetünk meglehetősen sokoldalúan használja fel. Leglátványosabban memóriajavításra, májtisztításra, az epehólyag egészséges működésére és a szív illetve az érrendszer védelmére.

A lecitin különösen nagy segítség máj- és epepanaszok, illetve epekövek esetén. A lecitin ugyanis az epének is egyik alkotórésze, ennek a zsírokat emulgeáló anyagnak, és ha kevés jut belőle a szervezetbe, akkor hatására epekövek alakulhatnak ki. Lecitin készítményeknek a fogyasztásával kezelhető vagy meg is előzhető e betegség kialakulása.

A májméregtelenítő máriatövis kivonat segít a májnak feldolgozni a tápanyagokat és a mérgeket is, amelyek az élelmiszeren, vízen és levegőn keresztül a szervezetbe kerül. Mivel a máj szorosan együttműködik más emésztőszervekkel – epe, hasnyálmirigy, belek, vesék -, így megfelelő működésének szerepe van az epe- és vesekő kialakulásának megelőzésében. Vagyis még vesekövek esetén is májméregtelenítést szoktunk alkalmazni.

A kolin ami ehhez a máriatövis tablettához  van adva, szintén egy lipotropkeverék. Együtt hatékonyabban gátolják a májban történő zsírlerakódást. Nem utolsó sorban pedig kísérletek bizonyítják, hogy a máriatövis kolinnal történő dúsítása, a felszívódást is fokozza. Vagyis a kolinnal dúsított máriatövis kivonatok felszívódása jobb, mint bármelyik más, közönséges máriatövis készítményé.

Ugyanakkor meg kell érteni azt, hogy az étrend-kiegészítőkkel (ahogy azt a név is mutatja), kiegyensúlyozott vegyes étrendet kell kiegészíteni. Az étrend-kiegészítők tápanyag koncentrátumok, melyek soha nem helyettesítik a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozást, a rendszeres testmozgást és a bőséges napi folyadékbevitelt. Vagyis ezek az alapok mind szükségesek ahhoz, hogy tartós sikereket érjünk el!

Üdvözlettel:

Somogyi Rita