Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Hishimoto betegként rendszeresen, kúraszerűen fogyasztok D vitamint, C vitamint, időszakosan kombinált vitamint, szerves szelént, cinket. De. Ganoderma gombát is. A ganoderma gombában sok a szelén állítólag, nem lesz baj, ha a kúrák épp úgy jönnek ki, hogy a szerves szelénnel együtt szedem? Köszi szépen.

2020-05-20
Somogyi Rita válasza:

Kedves Kati!

A Ganoderma gombakivonatok élettani tulajdonságaikat nem a szelénnek, hanem a gyógygomba polszacharidoknak köszönhetik, melyekre például a Natur Tanya® Ganoderma tablettái standardizáltak is (minden egyes tablettában garantáltan ugyanaz a hatóanyag tartalom). Szelén tartalma kimutatható mennyiségben nincs ezeknek a kivonatoknak, így nem zavarnak be a szerves szelén kúrádba.

Bár azt hozzáteszem, hogy Hashimoto esetén jelentősen megnő a szervezet szelén szükséglete, és szelén túladagolást is csak olyan esetekben jegyeztek fel, ahol a szelén bevitel hosszú távon az 1000 mcg körüli értékhez közelített. Ma, sajnos sokkal nagyobb gond a szelén hiánya a kilúgozott földek, a feldolgozott élelmiszerek és az egyre növekvő bélrendszeri tünetek illetve betegségek okán, mint a többlet.  

Üdvözlettel:
Somogyi Rita