Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Gyermekkorom óta küszködök a rossz emésztésemmel. A kérdésem az lenne, hogy a Cotifibra és a lenmagolaj páros segíthet ezen? Szedhetőek egyszerre? Próbáltam már több természetes megoldást is, sajnos tartós javulást eddig semmi sem hozott, és így hízásra, elsősorban a hasi hízásra nagyon hajlamos vagyok. Válaszát előre is köszönöm! Üdv: Dóra

2018-04-18
Somogyi Rita válasza:

Kedves Dóra!

Mindenképpen szerencsés, hogy a természetes megoldások híve vagy. Azonban minden problémánál, főleg azoknál, melyek ilyen régóta fennállnak, a kiváltó okot kell megkeresni és megszüntetni, a tüneti kezelés valóban csak ideiglenes javulást hoz általában- mint ahogy esetedben is ez történt eddig.

Első körben az életmódváltás - mozgás és a diéta, valamint az esetleges káros élvezeti cikkek elhagyása- jelenthet megoldást. Nem írtad, hogy menyire ügyelsz az egészséges étkezésre, a folyadékbevitelre és megfelelő mozgást is megkapja-e a szervezeted. Második körben, egy alapos gasztroenterológiai vizsgálat javasolt, hogy esetlegesen nem valamilyen ételallergia okozza-e ezeket a régóta fennálló tüneteket.
Jellemzően a laktóz-, fruktóz- és glutén érzékenység is okozhat rossz emésztést, ez utóbbira egyébként otthon elvégezhető gluténérzékenység tesztet  is használhatsz.

Fontos a stresszt is száműzni az életedből, mert komoly egészségügyi kockázatot jelent, ha nap mint nap pattanásig feszült idegekkel próbálod végezni a tennivalóidat, ez kihathat az emésztésre, és bizony a súlyunkra is. Ehhez jó segítség a méltán népszerű, adaptogén gyógynövényeket tartalmazó Stress® Controll kapszula,  mely úgy csökkenti az idegrendszerre nehezedő nyomást, hogy közben nem álmosít, és nem okoz hozzászokást sem.

A következő lépés lehet csak a célzott étrend- kiegészítők használata, melyek – mint az elnevezés is mutatja- kiegészítő kezelésként tudnak segíteni.

Cotifibra bélradír, egy olyan béltisztító, ami a bélflórában kolonizálja, sokasítja a hasznos bélbaktériumokat. A bélflóra akkor van egyensúlyban, ha 80%-os többségben élnek ott, ezen hasznos mikroorganizmusok, és 20%-os kisebbségben az olyan patogének, mint a Candida gomba, vagy az E. coli baktérium.

Ez az egyensúly azonban igen gyakran felborul és a patogének képesek nagyobb százalékot ölteni. A prebiotikus rostanyagok ezt az egyensúly billentik vissza, de ha például megnövekedett a százalékos mennyisége a Candidának, akkor székrekedést, ha az E. colinak, akkor hasmenést tapasztalhatunk a kezdetekben, hiszen mindenki a túlélésre fog hajtani. Ezek a tünetek azonban természeti törvények, magyarul a méregtelenítés első szakaszának velejárói. Mindez legkésőbb 7-10 nap alatt megoldódik, és ha bőséges folyadékbevitelről is gondoskodunk, akkor még gyorsabban. Ezért azt javaslom, folytasd nyugodtan a kúrát, ugyanis pont a kiinduló emésztési zavarok és többek között a puffadás megszüntetésében fog neked segíteni.

Ilyen régóta fennálló emésztési rendellenességek esetén érdemes lenne támogatnod a bélflórádat pluszban szimbiotikummal, például a Ferzym® bélflóra ampulla  7 milliárdnyi élő probiotikumával, hogy gyorsabban billenjen helyre az egyensúly.

Az Általad kérdezett  hidegen sajtolt Lenmagolaj  jó választás az emésztésed javítására, ráadásul védi a szívet és segít csökkenteni a belső gyulladásokat is. Érdemes lehet mellé Útifű maghéjat is fogyasztanod, ami egyrészt a bélrendszeredet tisztítja, másrészt étvágycsökkentő hatása révén hatékonyan támogatja a diétádat.

Üdvözlettel: Somogyi Rita