Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Férjemnek gyomortükrözést követően az orvos epesav refluxot állapított meg. Betegségére Rebavent, valamint Cerucalt írt fel, amit szednie kell. Kerülnie kell a szénsavas italokat, fűszeres, nehéz ételeket. A diétát tartja, az ételek mennyiségére is odafigyel, azonban még így is előfordul, ha egy kicsit többet eszik, akkor puffadás és mellkasi fájdalom jelentkezik nála. Ez általában az étkezést követően 2-3 órán belül szokott jelentkezni. Szeretném a segítségét kérni abban, hogy milyen készítményt ajánl, amivel lehetne az epesav mennyiségén, illetve az epesav által okozott tüneteken enyhíteni. Köszönettel: Beáta

2018-11-28
Somogyi Rita válasza:

Kedves Beáta!

Valóban megkerülhetetlen a diéta, és ez nem csak az ételek összetételére vonatkozik, hanem - különösen epés refluxnál - azok mennyiségére és még olyan technikai változtatásokra is, mint az alapos rágás, amire egész egyszerűen rá kell állni, ha el akarjuk kerülni a kellemetlen tüneteket.  

  • Együnk sokszor kis adagot a nap folyamán, ez könnyebbség lesz az emésztőrendszernek, különösen a májnak és epének. Egész egyszerűen nem működik az egy alkalommal több evés, mert ismét jönnek a kellemetlen tünetek.

  • Rágjunk meg minden falatot alaposan a lenyelés előtt, mert a savsemlegesítő nyál kikövezi az utat az étel számára, hogy fájdalommentesen juthasson le a gyomorba, és ne okozzon fokozott epetermelést. 

  • A nap végén figyeljünk arra is, hogy hagyjunk 2-3 órát az utolsó étkezés és a lefekvés között, hogy az emésztés már folyamatban legyen azelőtt, hogy lefeküdtünk.

  • Fontos tapasztalat az, hogy ha egy refluxos vendég hajlandó kiiktatni az étrendjéből a szénsavas italok, fűszeres, nehéz ételek mellett a glutént, a tejet és a cukrot, akkor már a 3. hónaptól enyhülnek a tünetei. 

  • A másik ilyen tapasztalat, hogy mivel a refluxos tünetek érzelmi hatásra felerősödnek, a különböző stressz-levezető technikák, mint amilyen a jóga, a rendszeres testmozgás, az esti séták, kocogások, határozottan támogatják a gyógyulást. A lényeg a rendszeresség.

Mindezek kiegészítéseként jöhetnek csak a célzott tápanyagok, étrend-kiegészítők, mert azoknak életmódváltás nélkül történő fogyasztása kevés a sikerhez, és nem hozhat tartós eredményt.

Nagy segítségére lesz férjednek a Fermentált Papaya koncentrátum, melynek fermentálását a  Saccharomyces boulardii nevű probiotikum végzi. Ez nyugtató hatású az emésztőrendszer egészére, számos patogén kórokozóval felveszi a harcot, és természetes gyulladáscsökkentőként, savlekötőként szünteti meg a kellemetlen tüneteket.

Sokat segít az antiszeptikus és erjedésgátló tulajdonságú No Acid névre hallgató, szopogatós savlekötő tabletta  is, hiszen a kiváltó okok között ott van a szerves ásványi anyagok hiánya is, melyekkel a szervezet savakat köt meg. A természetesen ásványi anyagokat tartalmazó tabletta nem csak megköti a savakat, hanem a gyomorégés kiváltó okát is megszünteti, ami pont ezért nagyszerű társ reflux, és epés reflux esetén is.

A harmadik kiegészítő, amit figyelmedbe ajánlok a StressControl-R kivonat, ami adaptogén gyógynövények kivonatát sűríti, melyek támogatják a szervezet stresszhez való alkalmazkodását. – mert ahogy fent is írtam, a kiváltó okok között bizony vastagon ott van a stressz. Az ideges feszültség, rágódás, szorongás oldása fontos feladat, mert annak hiánya gátat szab annak, hogy jobban legyünk.

Sok sikert kívánok a kúrához, és mielőbbi jobbulást férjednek!

Üdvözlettel:

Somogyi Rita