Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! És abban esetleg tudna tanácsot adni, hogy ha reflux alakult ki akkor az létezhet hogy van aki egész nap érzi a szorítást a torkában? Olvastam egyik hozzászólásban hogy sok refluxos vendégük van és ezáltal nagy a tapasztalatuk benne. Mert én pl nem hallottam még ilyet hogy egész nap jelentkezik ez az érzés. Van nekem is refluxos ismerősöm de nekik teljesen más, nekik a sav a torkukba maró érzést okoz van aki hány is. Mondjuk egyikük mondott olyat hogy szokott ő is érezni szorítást de nem egész nap. Lehet hogy én vagyok a millióból az egy szerencsétlen akinél így jön ez ki? Vagy olyan lehet hogy a tükrözés során felsértettek valami vagy a gyomorszájat és nem zár rendesen és emiatt alakult ki ez a sav és emiatt szoríthat a torok? Én is tanácstalan vagyok már. A gyógyszertárban mikor mondtam a szorítást rögtön a savat mondták az oknak. A papaya koncentrátumot már régóta iszom de akkor az nekem nem segít úgy látszik. Savra még mit lehetne inni? Nem is eszem semmi olyasmit glutént laktózt már évek óta nem. Lehet hogy ez is baj volt hogy áttértem az egészségesebb táplálkozásra. Olyat is hallottam, hogy egyik ismerősömnek azt mondták hogy refluxa van és felírtak savlekötőt de valahogy kiderült hogy nem is sok a sava hanem kevés így nem is kellett volna a savlekötő. Azt honnan lehet tudni hogy sok vagy kevés? Mert akkor ez sem mindegy hogy ha nekem is pl nem sok hanem kevés és szedem meg iszom a sok savlekötőt lehet többet ártok. Lúgosító vizekkel kapcsolatban is össze vissza mondják valaki azt mondja jó valaki azt hogy árt és inkább víztisztítóval szűrt vizet igyunk a lúgos helyett. Önnek erről mi a véleménye? Régen ittam a puridrent de mivel olyan gyógynövények vannak benne az epe miatt azt sem ihatom most. Vagy a szódabikarbónát próbáljam? És ételekbe miket egyek amitől jobb lenne? Gondolom quinoat kölest. Quinoát szoktam de köles valamiért nem jó nekem, mindig felfúvódók és sokat kell tőle szellenteni, pedig finom és jó lenne enni. Amit írtam a görögszéna mag csíráztatva jó? Mi a legjobb lúgosító étel vagy ital? Köszönettel:Krisz

2020-12-15
Somogyi Rita válasza:

Kedves Krisz!

A gombócérzést, szorító érzést okozhatja reflux (ezt a diagnózist azonban szakember állapítja meg) is, és ezt érezheted folyamatosan is. Továbbra sem gondolom, hogy ezt a problémát a tükrözés okozta volna, ezért a kiváltó okot kell felderíteni. Ehhez keress kérlek egy megbízható szakembert, akár orvos-természetgyógyászt, aki holisztikus szemlélettel rendelkezik, és akivel minden egészségügyi problémádat, esetlegesen szedett gyógyszereidet, egyéb étrend-kiegészítőidet át tudod beszélni. A személyre szabott étrend összeállításához pedig, ahogyan azt korábban is javasoltam, kérd dietetikus segítségét. Én további, érdemi tanácsot sajnos nem tudok megfogalmazni számodra. 

Azért lenne fontos, hogy megtedd ezt a lépést, mert ahogy levelezésünket visszaolvastam, évek óta állandó problémákkal küzdesz (pl. epekő), amelyekhez újabbak csatlakoznak. Ez számomra azt jelzi, hogy valahol még mindig van egy hibapont, aminek feloldásához a Kérdezz-felelünk menüpontban küldött levelek kevésnek bizonyulnak.

Üdvözlettel:

Somogyi Rita