Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Érdeklődni szeretnék, hogy a Béta-glükán termék szedhető-e szklerózis-multiplex esetén, mert ez is autóimmun betegség, Sajnos nálam sajnos társul hozzá IBS, laktóz intolerancia, hisztamin érzékenység, izületi fájdalmak is. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Erika

2022-09-20
Somogyi Rita válasza:

Kedves Erika!

A béta-glükánok pótlása mondhatjuk úgy is, hogy az autoimmun terápiákban kötelező, így szklerózis multiplex esetén is javasolt. A béta-glükánok nemcsak kiegyensúlyozzák a szervezet működését, de a mikrobioim egészségéhez is hozzájárulnak, ez fontos IBS, laktózintolerancia és hisztamin érzékenység esetén is.

Sclerosis multiplexben fontos étrend-kiegészítő tápanyagok továbbá az esszenciális zsírsavak, melyekkel kifejezetten ajánlott az étrendet kiegészíteni. Ezek nevezetesen: EPA, DHA – halolaj kivonat, GLA – ligetszépe olaj kivonat és ALA – lenmag olaj.

Természetesen az étrend ebben az esetben is fontos, hiszen az a betegség lefolyást nagyban befolyásolja, ezért bizonyos ételcsoportokat redukálnak vagy kizárnak (pl. hús, füstölt áruk, belsőségek), de gondolom, a laktóz-és hisztaminérzékenység és az IBS miatt egyébként is szigorú diétát követsz. (Érdemes dietetikus segítségét is kérni a pontos, személyre szabott diétához.)

Fontos antioxidánsok továbbá a szerves szelén és a szerves cink, alapvitamin, a D-vitamin, melyek mind hozzájárulnak az immunrendszer kiegyensúlyozott működéséhez. És mivel mind a sclerosis,on mind a IBS-en ront a stressz, ezt ellensúlyoznunk kell, amihez segítségül hívhatjuk az adaptogén gyógynövényeket

Minden tápanyagról bővebben tudsz olvasni a kiemelésre kattintva, ha kérdésed merülne fel, tedd fel bátran.

Üdvözlettel:
Somogyi Rita