Kedves Rita! Epe termelés serkentésére mit ajánlanál a Hepapluson kívül? Seby
Kedves Seby!
Mivel a máj-eperendszer felelős a zsíremésztésért, ha kevés epe termelődik, a zsírlebontás megreked.
Tipikus ismertetőjelek lehetnek a fájdalmas puffadás, émelygés, rosszullét és teltségérzés. A folyamat különösen alattomos, mivel az első tünetek nem feltűnőek, miközben a káros zsír lerakódik a vérben, az erekben, és a szövetekben. Ezért minél hamarabb tennünk kell ellene.
A lehető legkiválóbb választás az Hepaplus Articsóka kivonat. Extra, standardizált mennyiségben megtalálod benne a növény fő hatóanyagát, a cinarin-t.
Hatását érdemes kiegészíteni a 160 mg szilimarinra standardizált máriatövis kivonattal, valamint 1200 mg-os szójalecitinnel, hiszen a lecitin az epének is részét képezi.
Érdemes lenne továbbá Hidegen sajtolt olajokkal dúsítani az étrendedet, hiszen ezek tulajdonképpen kivétel nélkül olyan zsírforrások, amikkel csak jót tehetsz a szervezetednek. Főleg az esetedben. Gondolj csak bele, az epét akkor kezdi el leginkább termelni a szervezet, amikor valamilyen zsír kerül az emésztőrendszerbe, hiszen a zsírokat az epe alakítja át emészthetővé. Ezért ha nem fogyasztunk megfelelő mennyiségű zsiradékot, vagy epeserkentő ételeket az is lehet ok egy pangó epe mögött.
A Hidegen sajtolt olajok közül leginkább a Lenmagolajat és a Dióolajat tartom célzottnak. Nyugodtan fogyaszthatsz belőlük napi egy-egy evőkanálnyit.
Üdvözlettel:
Somogyi Rita