Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Engem az érdekelne a termékkel kapcsolatban, hogy medveszőlő található-e még benne? Mert más oldalakon volt, hogy igen, itt nem látom az összetevők között, azért szeretném tudni, mert 2008-ban voltak ezzel kapcsolatban hiedelmek. Előre is köszönöm a választ!

2016-09-02
Somogyi Rita válasza:

Kedves Gabriella!

Rövid válaszom: természetesen nincs benne medveszőlő levél kivonat.
Itt a történet tömör változata:
A Puridren® étrend-kiegészítőt 2007.05.22.-én, adtuk be engedélyezésre az OETI-hez. 2008. április 21. - én (RÁ 1 ÉVRE), az OETI a Puridren® étrend-kiegészítőt 3581/2008 - as notifikációs számon rögzítette, nyilvántartásába vette, azaz elkezdhettük a forgalmazást. Ezt követően 2 hónapra rá azonban (egy év engedélyre való várakozás után!) az ANTSZ mégis betiltotta a főzetet, arra hivatkozva, hogy a termékben medveszőlő kivonat van (8. összetevő) és ezért ezt, OETI notifikáció alatt NEM forgalmazhatjuk tovább. – itt hozzáteszem, hogy minden EU-s országban, ez időben ezzel az összetétellel és ilyen engedélyeztetési kategóriában volt kapható a termék, de a Magyar szabályozások szigorúbbak. Amivel nem is lenne gond, ha egyből elutasították volna a terméket az összetevők miatt, vagy minderre az engedélyszám kiadása előtt, vagyis a forgalomba helyezést megelőzően jöttek volna rá.

Álláspontjuk szerint a terméket csak akkor forgalmazhatjuk tovább, ha arra OGYI engedélyszámot kérünk, ami több év, és több millió forint, és amit igazán csak gyógyszergyártó cégek képesek megfinanszírozni. Más esetben 15 napon belül a termékeket le kell gyűjteni és a gyártó céghez vissza kell szállíttatni. Utóbbit tudtuk választani. Arról most nem beszélek, hogy mindez rengeteg dokumentálással és plusz költséggel járt, melyet mind megspórolhattuk volna, ha a hivatal nem engedi forgalomba a terméket.

Ezt követően a gyártótól új fejlesztést kérnünk, ahol a medveszőlő kivonatot, csalánlevél kivonatra cserélték (a gyártónak Magyarország természetesen a legkisebb piaca). Majd jött az új gyártási széria, természetesen plusz költségek árán.

Az engedélyeket újra beadtuk. Az OETI 2008. szeptember 29.-én (ez esetben már gyorsabb volt a hivatal) 3963/2008- as notifikációs számon nyilvántartásba vette a Puridren® étrend-kiegészítőt. A termék zöld pipás engedélyét az OETI honlapján is meg lehet nézni. És ennek MÁR 8 ÉVE!

Hogy miért bukkanhatunk a hálón olvasgatva ilyen bejegyzésekre? Mert az ANTSZ a honlapján közzétett egy bejegyzést, melynek az volt a lényege, hogy elmondja a hivatal magáról, mennyire sokat tesz a fogyasztókért, és mennyire körmére néz az étrend-kiegészítőket forgalmazó cégeknek. Ezzel csak az volt a gond, hogy ezen az oldalon kizárólag olyan cégeket jelenítettek meg „betiltott” termékekkel, akik jogszerűen adták be engedélykérelmüket, és notifikációhoz is jutottak, majd egy kis időre rá tiltással szembesültek.

A Cégünk hitelét erősen romboló bejegyzését hiába támadtunk meg, mire elértük célunkat, addigra rengetegen megosztották a minősíthetetlen szövegkörnyezetbe helyezett, és nem a teljes valóságot, igazságot tartalmazó szöveget. J

Tisztelettel: Rudolf Rita