Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Én 55 éves vagyok. Kb 2 éve pajzsmirigy alulműkődést diagnósztikáltak nálam. L-Tyroxint szedek rá.Kérdésem az lenne mivel támogathatom még a pajzsmirigy működésemet mert nagyon sokat híztam és nagyon nehezen mennek le a kilók. A másik,hogy pár éve nagyon front érzékeny lettem és rengeteget fáj a fejem,szinte mát migrén szerűen,néha eltart 2-3 napig is.Válaszát előre is köszönöm. Üdv: Márta

2018-10-27
Somogyi Rita válasza:

Kedves Márta!

Pajzsmirigy alulműködésed kapcsán hasznos lesz egy másik vendégünk kérdésére adott válaszunk, amit IDE KATTINTVA  érhetsz el. Természetesen, ha megteszed a szükséges életmódi lépéseket, melyek pajzsmirigyed egészségének harmonizálását célozzák, az javít anyagcseréden is, sőt még fejfájásod is enyhítheti, megszűntetheti. Nézzük csak, miért írom ezt!

Ugyan a fejfájás egy olyan tünet, aminek számtalan kiváltó oka lehet, leggyakrabban azt krónikus stressz idézi elő, vagy ételintolerancia, mint tejtermékek, koffein, glutén, és hormonális egyensúlyzavar. Vagyis a kiváltó okok sok esetben átfedik a pajzsmirigy alulműködés kiváltó okait, vagy annak egészségét szolgáló lépéseket.

Egy biztos, ha változtatunk az étrendünkön, és növeljük vízfogyasztásunkat már azzal is javíthatunk a tünetek megjelenésének gyakoriságán.

Az időjárás-változásokhoz köthető migrénhez hasonló, erős és kellemetlen fejfájások hátterét is mindezek adják. Ennek ellensúlyozására van 3, bevált és célzott tápanyag; a magnézium, a gamma-linolénsav  és az Omega3 zsírsavak  , melyeket együtt kell adagolni.

  • A magnézium szerepét a migrénes fejfájás kialakulásában számos klinikai vizsgálat és esettanulmány is bizonyította, mint azt is, hogy a migrénes betegek agyában alacsony a magnéziumszint.

  • A gamma-linolénsav csökkenti az arachidonsav kaszkádot és a gyulladást, mivel gátolja a gyulladáskeltő mediátorok kialakulását. Ráadásul a gamma-linolénsavat természetesen kínáló ligetszépe olaj, még a benne lévő fenilalanin nevű fájdalomcsillapító aminosavnak köszönhetően is segít. 

  • Az Omega3 zsírsavak étrendi adagolása egyszerre támogatja az idegrendszert, az immunrendszert és a hormonális egyensúlyt. Ismert gyulladáscsökkentő képességük, ami különösen fontos képesség itt, mert számos fejfájás kiváltó oka gyulladás.

A jótékony hatás elérése céljából három hónapon keresztül kell adagolni őket, sajnos néha az emberek túl hamar feladják, pedig fontos a megfelelő dózis és kúraidő betartása a sikerekhez.

Fenti tápanyagok pedig rendkívül hasznosak pajzsmirigy alulműködés esetén is! A sav-bázis egyensúlyt támogató táplálkozás  is fontos mindkét esetben, még a hajdina  heti rendszerességgel történő fogyasztása is hasznos, mert rutin tartalma szintén fejfájást csökkentő hatású.  

Üdvözlettel:

Somogyi Rita