Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Emésztésem serkentésére, rendbetételére szeretnék megoldást találni, valamint pár kg súlyfeleslegemtől megszabadulni. Tanácstalan vagyok, mert akármilyen rostdús táplálékkiegészítőt, vagy extra rostbevitelt próbáltam, az az ellenkező hatást váltotta ki, nagyon megfogott, nemhogy serkentett volna bármit. A segítségét szeretném kérni, hogy mit ajánlana számomra, mert ezért nem mertem eddig megrendelni az expressz diéta csomagot sem a zabkása miatt. Segítségét előre is köszönöm!

2018-06-04
Somogyi Rita válasza:

Kedves Regina!

A karcsúsítás a rostokon túl történhet még ecetsavakkal, lásd Almaecet kapszula, melyek hozzájárulnak az emésztés javításához is.

Azonban engedj meg kérlek még pár gondolatot. Ha szervezetünk nem bírja az élelmi rostokat – mely például a zöldségek által a vegyes táplálkozás egyik értékes alapja -, akkor ott mindig valamilyen galiba van.

Az általad leírtak kapcsán elsőként fontos volna tudni, hogy mit jelent számodra az, hogy „megfogott” a rostdús táplálkozás? Egyenlő-e ez a székrekedéssel (obstipációval) vagy annyit tesz inkább, hogy nem volt minden nap székleted? A gyakoriságnál ugyanis sokkal fontosabb a széklet állaga (kemény vagy csomós). Lényeges, hogy erőlködni kell-e, netán fáj­dalmas-e a székelés, vagy esetleg úgy érzed, mintha nem ürülnének ki teljesen a beleid?

Ha a belek nem húzódnak rendszere­sen össze, és nem továbbítják a táplálékot, illetve a megemésztetlen rosto­kat, annak gyakran az az oka, hogy az extra rostbevitel mellé nem társul megfelelő folyadékfogyasztás.

Ez, az Expressz Diéta Program által tartalmazott zabbal kapcsolatos félelmedről jutott eszembe. Hiszen a zab pont ilyen problémákra javallott. Amellett, hogy serkenti a bélrendszerben zajló folyamatokat, nyákot képezve segíti azt, hogy a salakanyagok és méreganyagok sokkal könnyebben tudjanak távozni, kiürülni szervezetünkből. Ha sok zabot fogyasztunk, mindig figyelnünk kell arra, hogy rengeteg folyadékot igyunk mellé, mert önmagában ismét székrekedést idézhet elő. De ez igaz valamennyi magas rosttartalmú táplálékra. Erre mindig külön felhívom a figyelmet!

Ha rostbeviteled mégis társult megfelelő folyadékpótlással, akkor a nem megfelelő székelés mögött különböző okok rejtőzhetnek, melyeket szakorvosi kivizsgálásokkal fel kell deríteni. Renyhe bélműködést okozhat például magnéziumhiány. De más betegségek is közrejátszhatnak lelassult anyagcsere folyamatainkban, például a csök­kent pajzsmirigyműködés, amely valamennyi anyagcsere-folyamatot, így a bélműködést is lelassítja. Ennél a problémánál az étrendet ki kell egészíteni szerves szelénnelD3-vitaminnal, és szerves cinkkel.

A testmozgás hiánya ugyancsak dobogós helyet kap ilyen problémák esetében. A hasizmok erősí­tése például a belek mozgékonyságát is növeli.

Mindezek tudatában sokkal célzottabban található meg számodra legjobb étrend kiegészítő, feltett kérdésed kapcsán.

Szeretettel:

Somogyi Rita