Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Elöször járok a honlapon, a körültekintés, a kérdések- válaszok rovat példaértékű. A párom lábszárán kicsi pörsenések jelentkeznek, melyek kis dő elteltével semmivel sem csillapítható fájdalmakat okoznak, majd sebekké válnak - de nem lábszárfekély. A probléma évek óta fenn áll, töménytelen mennyiségű gyógyszer és fájdalom van mögöttünk. Vasculitisnek, érgyulladásnak diagnosztizálták. Autóimmun betegség fennállását valószínűsítitik, azonban minden immunfaktor negatív. A fájdalomcsillapítók a gyomrot már kikészítették (kezelt fekély), a szetroid is megtette a maga hatásait. Érszűkületet nem igazoltak, visszér nincs, de mi egyre inkább azt valószínűsítjük, hogy mégis keringési probléma (rendkívül hideg lábak) állhat fent. Vashiány is fellépett, vérpótlás vált szükségessé. A járás a fájdalmak miatt korlátozott. Szeretném a gyógyulást új alapokra helyezni. Már összeválogattam néhány terméket, de úgy gondolom a megrendelés előtt helyesebb, ha a tanácsodat kérem. Köszönöm válaszod. Irénke

2016-11-19
Somogyi Rita válasza:

Kedves Irénke! Gyulladáscsökkentő és autoimmun betegségeknél bevált tápanyagokat tudok ajánlani, de a gyökeres változáshoz szakorvos és orvos-természetgyógyász együttes munkája szükséges.

Nehezíti a dolgot ugyanis, hogy a vasculitisnek sok változata van, folyamatos orvosi megfigyelést igényel, továbbá, hogy nagyon sok kiváltó ok lehet a háttérben, ahogy írtad is valamilyen autoimmun eredetű betegségre gyanakodnak, amiket folyamatosan ki kell zárni, és ez idő. Például a rendkívül hideg lábak hátterét az érszűkület mellett autoimmun pajzsmirigy alulműködés vagy is okozhatja. 

Azt pedig olyan alapbetegségek is felerősítik (vagy éppen előidézik), mint a cukorbetegség, szívbetegségek, az elhízás, a bélgyulladások vagy a máj betegségei…. Utolsó kettő a vas felszívódását is gátolja. Vagyis a probléma összetett, a gyógyuláshoz ezeket a háttérben húzódó panaszokat fel kell tárni.

Sajnos a gyógyszeres kezelések nem mellékhatás mentesek, de sokszor nem megkerülhetők. Ahhoz természetesen kétség sem fér, hogy az életmódi változtatások javítják a mindennapi életminőséget, és nagyban hozzájárulnak a gyógyulási folyamatokhoz.

Ezért azzal kezdenék, hogy az étrendből a gyulladást fokozó élelmiszereket száműzni kell. Nem meglepetés, hogy a teljes értékű, különösen a magas antioxidáns tartalmú, és lúgos vagy bázikus kémhatású ételek azok, amik természetes gyulladáscsökkentők. Kerülni kell minden iparilag feldolgozott élelmiszert és összetevőt, mint a fehér cukor, a fehér liszt, és sajnos a tejtermékeket is. Helyette ott vannak a glutén-mentes gabonák és fűfélék, mint a hajdina (nagyszerű érvédő), a köles, a barnarizs, a quinoa, az amarant, a csírák, az apró bogyós gyümölcsök, a zöldégek, a goji, a chiamag, és a gyulladáscsökkentő zsírok és olajok, mint a lenmagolaj, a szőlőmag olaj, kókuszolaj….. Természetesen az alkoholok, a cigaretta és a kávé is tiltólistás, helyette ott van a zöld tea, ami szintén antioxidáns forrás. 

Nem elhanyagolható az sem, hogy a betegséget a stressz felerősíti!

Ma már tudományosan is bizonyított, hogy az immunrendszer és a psziché szoros kapcsolatban áll egymással, mert közös biokémiai jeleket használnak. Ezért nem lehet csak egy szervet kezelni, hanem az egész testet kell gyógyítani. Fontos szerepet jut ebben az ún. adaptogén gyógynövényeknek, melyek a stresszhez való alkalmazkodását segítik a szervezetnek, és amelyek kifejezetten hatékonyak autoimmun betegségekben. Ezért első javasolt étrend-kiegészítőm a Stress® Control kapszula, kérlek a névre kattintva olvass tovább róla.   

Van még egy adaptogén kivonat  amit a figyelmedbe ajánlok ez pedig a szerves pecsétviaszgomba

Gyulladáscsökkentő tápanyagok, amelyeket együtt javaslok a kiegyensúlyozott vegyes étrend mellett:
1. Halolaj kapszula
(fontos, hogy magas EPA, DHA tartalmú legyen)
2. Kurkuma kivonat (nem csak gyulladáscsökkentő, de gyulladásgátló hatóanyag is)
3. 1000mg C és 2000IU D3-vitamin (nélkülözhetetlen alapvitaminok nem csak a gyulladások, de az immunrendszer kiegyensúlyozásához is)
4. Ázsiai gázló (ér és kötőszövet rengeneráló, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító hatóanyagokat tartalmaz)

Összegzés: Számos célzott tápanyag áll rendelkezésre, amit vétek lenne nem adagolni a kiegyensúlyozott vegyes étrend mellett a betegnek. Ugyanakkor ezek a kiegészítők sem az orvosi kezelést, sem pedig saját felelősségünket nem fogják kiváltani, ami ebben az esetben az életmódváltást jelenti EGÉSZségünk visszaszerzése érdekében. Az étrend kiegészítőket együtt és legalább 90 napos kúra keretében javasolt alkalmazni.

Rudolf Rita