Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita ! Először írok önnek a betegségem kapcsány ,amely terhesség után közvetlen jelentkezett ,inzulinrezisztenciát állapítottak meg . Sajnos több terepiát kiprobáltunk ,de egysem volt hatásos amire legfőképpen szeretnék fokúszálni : hajhullás,korai kopaszodás ,és még ehhez tartozó tünetek is vannak idegesesség,stressz,menstruációs zavar , szeretném a véleményét kikérni belsőleg mit javasol természetes módon szeretném megoldani amennyiben lehetséges 37 éves vagyok kb 12 éve áll fenn ez a betegség . Hormonális problémát is megállapítottak részben ösztrogén valamint magas tesztoszteron szint miatt van a hajhullásom. Várom megtisztelő válaszát . Üdvözlettel : Veronika

2021-02-01
Somogyi Rita válasza:

Kedves Veronika!

A leírásod alapján úgy látom, hogy panaszaid összefüggést mutatnak egymással. Miért mondom ezt? A magas tesztoszteronszint első számú kiváltó oka a stressz, a második az inzulintöbblet (inzulinrezisztencia), hiszen az inzulin magas szintje készteti arra a petefészkeket, hogy több férfihormont termeljenek. A harmadik kiváltó ok a gyulladásos állapotok. Például PCOS esetén a nők szervezetében jelen van egy állandó, alacsony szintű gyulladás (menstruációs zavar, stressz, hajhullás igen gyakori tünetek PCOS esetén). 

Mivel régóta, több mint 10 éve fennálló állapotról beszélünk, a javulást sajnos nem egyik pillanatról a másikra tudjuk majd elérni. Mivel igen összetett problémáról van szó, én szükségesnek látom szakember bevonását is, akár orvos-természetgyógyászét, de dietetikus, sőt, akár pszichológus is segíthet.

Az azonnali életmódváltás megkerülhetetlen:

  1. Mozogj hetente minimum 3*1 órát

  2. Ellensúlyozd a téged érő stresszt – meditálj és vesd be az adaptogén gyógynövényeket !

  3. Diétázz – csökkentsd a napi szénhidrát felvételt 160-180 grammra (IR esetén általános ajánlás, de célszerű lenne ezt személyre szabni egy dietetikus javaslatának megfelelően), továbbá fogyassz több rostot (ösztrogén anyagcsere miatt is fontos)

  4. Dúsítsd étrended hormonális egyensúlyt szabályzó tápanyagokkal, mint amilyen a ligetszépe olajkoncentrátum, a D3-vitamin, az Omega3 zsírsavak (különösen az EPA és a DHA zsírsavakra van szükség!)  és napi 1000mg friss méhpempő. A hormonális egyensúly a hajhullást is befolyásolja.

A hajhullás csökkentésére külsőleg vesd be a prebiotikumokkal és hialuronsavval dúsított hajhullás elleni sampont . 

Alkalmazd ezeket a kiegészítőket kúraszerűen, minimum 120 napig.

Közben várom visszajelzésedet, hogy tapasztalsz-e javulást.

Üdvözlettel:

Somogyi Rita