Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Elolvastam a Crohn betegségről szóló cikkedet, és érdeklődni szeretnék, hogy az abban leírt termékeket lehet e egyszerre szedni és mivel glutén laktózallergiám is van számomra mind szedhető e? A bélradírt, D3 vitamint, stress control kapszulát és a gold omega 3at szeretném szedni. Válaszodat előre is köszönöm! :)

2018-05-05
Somogyi Rita válasza:

Kedves Edina!

Talán erre a bejegyzésünkre gondolsz? >>> Crohn-betegség.  

Örülök, hogy olvastad, és az abban található információk, életmódváltásra buzdító sorok, hasznodra voltak. Az ott megjelölt tápanyag koncentrátumok természetesen fogyaszthatók együtt, így az általad kiemelt 4 kiegészítő is, melyek nem tartalmaznak laktózt és hozzáadott glutént, de nem rendelkeznek kifejezetten gluténmentes igazolással.

 

 1. A Crohn-betegség első számú étrend-kiegészítője a halolajból kivont Omega-3 zsírsavak, ezek közül különösen az EPA és a DHA, melyek kétségtelenül enyhítik a tüneteket; segítenek a gyulladás leküzdésében, a fellobbanások megelőzésében, enyhítik a bél duzzanatait és képesek erősíteni az immunrendszert. Azért emelem ki a halolajat és nem a növényi omega3-at, ami ALA zsírsavat tartalmaz, mert a kutatások egyértelműen az első kettőre koncentrálódnak. A New England Journal of Medicine (NEJM) c. folyóiratban megjelent tanulmány szerint a halolajat szedő betegek kétszer nagyobb valószínűséggel maradnak nyugalmi szakaszban, mint azok, akik placebót kaptak. 
  Bővebben >>>

 2. Az adaptogén hatású, stresszoldó gyógynövények a legjobb gyulladás gátlók közé tartoznak! Több okból is: Egyrészt a stressz testszerte képes gyulladásokat előidézni, ezért csak gyulladáscsökkentőkkel még nem érünk célba. A lelki egyensúlyvesztés biokémai folyamatok százait befolyásolja minden nap. Ez mindenkinek káros, de a crohn (és egyébként minden emésztőszervi megbetegedés) a stresszre kifejezetten rosszul reagál; fokozza a fájdalmakat és a gyulladást. Az adaptogén gyógynövények segítik a stresszhez való alkalmazkodást, kontrolálják a stresszre adott válaszokat, és felerősítik a pozitív érzelmeket, ami csökkenti a gyulladáskeltő fehérjék jelenlétét. Nagyon fontos az étrendi adagolásuk. 
  Bővebben >>> 

 3. A belek gyulladásait és a tápanyagok felszívódását segítik a prebiotikus rostok. A Cotifibra bélradír névre hallgató ivótasakok, a napi adagban 7000mg prebiotikus rostot tartalmaznak, mely emészthetetlen rostok a hasznos bélbaktériumok számára nyújtanak táplálékot, akik fontos gyulladáscsökkentő, antibakteriális vegyületet termelnek, de ők állítják elő az összes B-vitamint, a K2-vitamint is, és elősegíti az ásványi anyagok, különösen a kalcium és a magnézium felszívódását. 
  Bővebben >>>

 4. Vitaminpótlás. 
  A D-vitamin hiány az emberek kb. 68%-át érinti, és Crohn betegségben is az egyik leggyakoribb tápanyaghiány. D-vitaminra az egészséges csontok és a kalcium feldolgozása érdekében van szükség. Napi 2000-4000 IU szedése ajánlott, különösen a kevésbé napsütéses évszakokban, és különösen a betegség aktív szakaszában levőknek. 
  Bővebben >>> 

Üdvözlettel:

Somogyi Rita