Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita, elkezdtem a Cotifibra-t + májvédőt szedni (már 1 hete), de nagyon kellemetlen puffadást tapasztalok rövid időn belül, s folyamatosan, egész nap "nyomja" a hasam. Olvastam korábbi hozzászólásokat, és elfogadom, hogy vannak ilyen (mellék)hatások, de mindez nagyon-nagyon kellemetlen és diszkomfortos tud lenni, ha egész nap társaságban van az ember/dolgozik. :-( Szeretném végigvinni ezt a kúrát, de hogy lehet így "kihúzni" ezt a kb. 10-20 napot, főként társaságban? (már ha az alatt tényleg elmúlik, gondolom egyénenként változik a kellemetlen tünetek elmúlása). Sok vizet iszom, illetve igyekszem figyelni a táplálkozásra. Mivel lehetne könnyíteni ezen? Nem szaladgálhatok ki fél óránként a wc-re, mert felpuffadok...Főleg ha nem is távozik olyan könnyen a folyamatosan csak gyűlő gáz. Nem lehet, hogy esetleg érzékeny lennék valamelyik összetevőjére? Vagy talán ennyire durván felhalmozódtak a szervezetemben a sok évi "mérgek"? Már néha eléggé aggaszt, hogy olyan vagyok, mint a lufi, szünet nélkül. Nagyon elszomorít a jelenlegi állapotom. Előre is köszönöm válaszát!

2017-01-24
Somogyi Rita válasza:

Kedves Barbi!

Nagy valószínűséggel az áll a tapasztaltak hátterében, hogy dolgozik, tisztul, változik az anyagcseréd, illetve emésztésed a Cotifibra Bélradír   hatására. Ilyenkor, a kúra elején bizony előfordulnak ilyen kellemetlenségek, de ez idővel rendeződik. Segítségképp próbáld ki a Karbofin kapszulát, amelynek növényi eredetű, aktív szene könnyedén magához köti a gázokat, a mellette található édeskömény, ánizs, borsmenta, és kamilla pedig a gáz keletkezésének szab gátat. Ezzel párhuzamosan támogasd az emésztésed bélflóra építő Ferzym® ampullával.

Nem legyinthetünk azonban egyéb lehetőségekre sem. Puffadásos tüneteknél valóban az ételallergiákat zárjuk ki először, és ha még nem is vagy allergiás a két leggyakoribb allergénre a gluténre és a laktózra, akkor is azt kérném, hogy ezeket az élelmiszereket a kúra idejére, ami minimum 60 nap, hanyagold, hogy gyorsabban érd el a célodat.

Írtad, hogy májvédőt szedsz (azt nem írtad, hogy milyet), ez fontos, de ne altassa el a figyelmed: a táplálék-kiegészítők sosem pótolják az életmódváltást. Ennek jegyében vedd fontolóra egy májkímélő diéta bevezetésének a lehetőségét is az életedbe. Valójában nem igényel akkora odafigyelést a dolog, a legfontosabb, hogy a kiválasztott ételeket napi 5 étkezéssel fogyaszd el úgy, hogy egy-egy adag mennyisége ne legyen több mint az ökölbe szorított kézfejed. A táplálékaid lúgos vagy bázikus kémhatásúak legyenek, mint amilyen a kölesa hajdina,   a barnarizs,    a zab, az amarant, a quinoa  Fogyaszd ezeket kásakénét, illetve zöldségek, illetve hidegen sajtolt olajok, csírák kíséretében. Egyéb alternatívák lehetnek még a táplálkozásban a psyllium,   a goji bogyó,   a chia mag,   a konjac liszt   vagy a lenmagliszt. Nézd meg és kövesd 7 hetes lúgosító-fiatalító Gabonadiétánkat, ahol épp ezekkel a tápanyagokkal találkozol majd.

Ha van még valami, ami gátat jelenthet az emésztésed helyes működése szempontjából, az a stressz! A sok idegeskedés, hangulatingadozás, a belső szorongás lelassítja az emésztést és nem enged kiszállni az az ördögi körből. Ha mindez rád is igaz, akkor egy adaptogén gyógynövény keverékkel a Stress® Control   kapszulával is egészíts ki a kúrát, hogy megszakítsd a folyamatot. Üdvözlettel; Rudolf Rita