Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Egy UH vizsgálat vette észre, hogy a májam II. segmentumában egy 20x20x24 mm nagyságú echoszegény képlet látható. Egy kontrasztanyagos UH vizsgálat azt állapította meg, hogy a kontrasztanyagot homogénen vette fel a máj, az elváltozás benignoma, elsősorban adenoma vagy FNH. Kérdezném, hogy mit javasol a májam tekintetében mit szedjek?Érzek hasi puffadást, rögtön a fogamzásgátlóra kérdeztek rá, de azt már kb 20 éve nem szedek... Válaszát előre is köszönöm! További eredményekben sikeres munkát kívánok Önöknek!

2019-09-23
Somogyi Rita válasza:

Kedves Anita!

Mind az adenoma, mind az FNH a máj jóindulatú elváltozásai közé tartozik.  Műtéti eltávolításuk rendszerint akkor válik szükségessé, ha kellemetlen panaszokat okoznak (puffadás, görcsök), vagy gyors növekedésnek indulnak, éppen ezért fontos a rendszeres kontroll, ultrahangvizsgálat. Az FNH-t gyakran összefüggésbe hozzák fogamzásgátló szedésével, valószínűleg ezért kérdezték meg tőled is.

A legfontosabb lépés ilyenkor az életmód felülvizsgálata. 

1. Étrended májkímélő legyen: kerüld a finomított szénhidrátokat, és a napi szénhidrátfelvételt csökkentsd 200-220 gramm közé.
2. Fogyassz több rostot, főleg prebiotikus rostanyagot!
3. Kerüld a nehéz, zsíros, fűszeres ételeket.
4. Egyél naponta többször keveset.
5. Ügyelj a bőséges folyadékfogyasztásra
6. Kezdj el rendszeresen mozogni

További célzott kiegészítőkkel is dúsíthatod étrended, melyek támogatják az egészséges májműködést és a májsejt regenerálást. Kombináld az alábbi 3 kivonatot: lecitin,  Hepaplus articsóka kapszula és kolinnal dúsított máriatövis tabletta.

Rendezkedj be egy 120 napos kúrára. 
Várom a friss vizsgálatok eredményeit!
Somogyi Rita