Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Egy másik kérdés, hogy a konyhában a szekrényben lévő barna apró bogarak ellen tudna-e ajánlani valamit? Ebben a szekrényben bio termékek vannak, pl. rizsliszt, tészták, tönkölyliszt, kukoricaliszt és gyógyteák-ezzel kapcsolatban is szerettem volna kérdezni, hogy ezekből a bio dolgokból nem kelhetnek ki bogarak? Sajnos hallottam már olyat, hogy valaki megvett egy lisztet és másnapra tele volt bogárral, sőt nekem is volt 2x a csicserilisztnél, hogy egy kis idő után tele lett barna apró bogárral. Ki is kellett dobni. Amíg nem voltak nálunk ilyen termékek sose voltak bogarak szóval picit félek hogy a bio dolgokkal kapcsolódik össze, pedig én már szerettem volna leszámolni a fehér liszttel (érdekes abba sose voltak bogarak) Mindegyik liszt le van zárva, valamelyiket még zacskóba is betettem, a gyógyteák is le vannak kapcsozva. Olvastam a teafaolajról hogy az jó esetleg ilyenekre de azért lisztes szekrénybe nem tenném be, vagy még a levendulára is gondoltam de ezek inkább ruhás szekrénybe jók nem ételek közé. A minap is kitakarítottam a szekrényt és nagyon sok pici apró halott bogár volt ezt sem értem. Lehet ezzel valamit csinálni, megelőzni vagy elűzni őket valahogy?

2017-06-14
Somogyi Rita válasza:

Kedves Niki!

Igen, sajnos a biotermékek még inkább ki vannak téve a zsizsikeknek, zsuzsokoknak, és ételmolyoknak, hiszen szerves termékek. 

Én magam, évek óta minden bevásárlás után eme élelmiszereimet 1 napra a fagyasztóba teszem, majd ha felengedtek, akkor a nejlon csomagolásoktól megszabadulok, és az élelmiszereket zárható edényekbe helyezem, és így tárolom. Teszem ezt azért, mert nagyon sokszor porul jártam, főként az olajos magvak esetében, és akkor sajnos mindent ki kellett dobnom, ezért az elővigyázatosság. Viszont a módszerrel a probléma megszűnt.

Továbbá a rizs és a liszt kap nálam egy babérlevelet, amit még a csótányok sem kedvelnek. :-)
A polcok tisztítását szódabikarbónás vízzel végzem, majd ezt követően levendula olajat csepegtetek a sarkokba, ami még a legyeket és az egyéb bogarakat is távol tartja. Szóval a levendula nagyszerű dolog, a teafa olaj viszont ebben az esetben, nem hatékonyabb.

Rudolf Rita