Főmenü Termékeink
Kérdezz-felelünk

Kedves Rita! Egy év alatt híztam 15kg ugy hogy nem változtattam semmin. Közben persze próbálok fogyni de sehogy sem megy. Kevesebbet eszem mozgok de inkább hízok. Emésztésem sem jó. Ittam zöld teát ami régebben segített most nem. Mályva teát kapszulát de az sem igazán. elvagyok keseredve nagyon. tudna segíteni nekem? köszönöm üdv Andi!

2016-11-26
Somogyi Rita válasza:

Kedves Andi! Kérlek, keress fel egy endokrinológust meg kellene néznie a pajzsmirigyedet, de kérni fog egy terheléses cukormérést is. Kell lennie kiváltó oknak, ha semmin nem változtattál!

Addig is azt javaslom, hogy fogyassz 2*1 szem D3-vitamint, 2*1 szem szerves szelént, 2*1 szem szerves cink tablettát és 2*1 szem ligetszépe olaj kivonatot. Ezek az antioxidáns vitaminok jót tesznek a vércukorszintnek, a pajzsmirigy egészségének, míg a ligetszépe standardizált gamma linolénsav tartalma természetes hormonrendező. Nincs mellékhatás, de kedvező hatás annál inkább!!!

Na és persze, soha nem feledkezz meg az 5 alapszabályról, ami már önmagában fél egészség:

1. Folyadékbevitel – a napi átlagos folyadékbevitel 2-3 liter között van, de tisztítókúrák vagy testsúlycsökkentő kúrák ideje alatt ez 20 kilogrammonként 1 liter vizet vagy gyógyteát jelent (nincs gyümölcslé, nincs diétás üdítő, nincs gyümölcs- és fekete tea). Az emberi test 70 %-a víz, ennek a vizes közegnek a segítségével történik a sejtszintű ”kommunikáció". Éppen ezért alapvető fontosságú, hogy milyen információhordozó folyadékot veszünk magunkhoz.

2. Napi 5 étkezés – a napi ételadagodat 5 részletben fogyaszd el. Napi 5 étkezéssel tehermentesítjük a legnagyobb méregtelenítő szervet a májat, és egyenletes vércukorszintről gondoskodunk, amikor a szervezet a zsírégető zónában dübörög. Így sikeresen elkerülöd az inzulincsúcsokat, vagyis azt az állapotot, amikor a tested raktároz.  A májnak óriási szerepe van az általános egészségünk, különösen az emésztésünk, koleszterinszintünk és a testsúlyunk szempontjából.

3. Rágás – Az alapos rágásnak óriási szerepe van abban, hogy a szervezetbe bevitt táplálékokat tökéletesen megemésszük. Ha megfeledkezünk arról, hogy az emésztés a szájban kezdődik a fogak őrlésével - melynek segítségével ellúgosítjuk az ételt -, akkor sok-sok órán keresztül tesszük ki magunkat erjedésnek és rothadásnak, ami savasítja a testfolyadékokat, és salakanyag többletet ró ránk.

Ha alaposan rágunk, akkor sokkal több tápanyagot tud hasznosítani a szervezetünk. Az alapos rágás még az étvágyat is csökkenti, mert a test tápanyag mennyisége és az étvágy között szoros összefüggés van. Kevesebb ételre van szükségünk akkor, ha magas a tápanyag ellátottság. Ha nem rágunk, akkor nem is bontunk tökéletesen és hiba csúszik a gépezetbe.

4. Testmozgás –Mozgás nélkül nincs egészség, mozgás nélkül nincs lúgosítás, és nincs fogyás sem. Hetente legalább 3x1 órát szánjunk testmozgásra, kezdetben az ütemes séta is megteszi. A mozgás átmasszírozza a belső szerveket, a közben létrejövő hasi légzés oxigénhez juttatja sejtjeinket és lúgosítja a testfolyadékokat, hiszen szén-dioxidot lélegzünk ki. A mai napig a legjobb szénhidrát anyagcsere serkentő módszer a testmozgás. – nem véletlen, hogy komolyabb anyagcsere zavar esetén, mint metabolikus szindróma, a heti 3*1 órát duplázni kell!

5. Lelki - szellemi egyensúly – Mosolyogni tessék! A pozitív életszemlélet, az optimizmus fél egészség. Sokan talán nem is tudják, hogy miközben például a szomszéddal vitatkoznak, az biokémiai folyamatok százait indítja el szervezetükben. Ilyenkor például az emésztés is lelassul, ami lassú anyagcserét és súlytöbbletet okozhat.

Ha tartósan fennáll a stressz (ami alatt egyaránt értjük az alábbiakat: szeretetlenség, önértékelési zavar, düh, félelem, idegesség, szorongás, pánik…), akkor sajnos az megváltoztatja a testfolyadékok pH-értékeit, az állapot salakanyag többlettel jár, ez pedig először tüneteket produkál (hízás-fogyás), majd a tünetek fel nem ismerése, vagy azok figyelmen kívül hagyása betegséggé formálódnak. A jó közérzet erősíti a szívet, támogatja a vékonybél működését, ami a tápanyag-felszívódást segíti. Vedd észre az élet szépségeit! Fordíts saját magadra, hobbidra minden héten, legalább 3 órát.

Rudolf Rita