Kedves Rita! Egy cukorbeteg barátunknak akarunk születésnapjára tortát sütni, a lenmagliszt jó hozzá? Milyen lisztet lehet még használni? Esetleg van valami bevált recepted? Köszönöm, üdv: Katalin
Kedves Katalin!
Igen, a lenmagliszt tökéletes választás cukorbetegek számára: erősíti az inzulin hatását, ami csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát vagy tüneteinek elmélyülését is. Általános hatása, hogy csökkenti a koleszterinszintet, védi az ereket, omega-3 zsírsav-tartalma kedvezően hat magas vérnyomás esetén, illetve csökkenti a vérrög-képződést, a szív- és érrendszeri megbetegedés kialakulásának kockázatát. Próbáld ki ezt a lenmaglisztes „kakaós” (valójában karob por váltja ki benne a kakaót) piskótareceptet, nekem bevált, hamar elkészül, nem bonyolult, és születésnapi tortaként is megállja a helyét. A krémet, tölteléket rádbízom ;-) A hozzávalók:
- 3 tojás
- kevés citromlé, csipet só
- 15 g lenmagliszt
- 5 g karob por (a kakaóport helyettesíti)
- 10 g fehérjepor
- 1 ek Stevia csepp (folyékony, 0 kalóriás cukorhelyettesítő, mellékíz nélkül!)
- fél csomag sütőpor
A tojásokat verd fel jó habosra egy csipet sóval, citromlével, édesítővel, majd forgasd bele az előzőleg összekevert lenmaglisztet, a karob port, a fehérjepor és sütőport. Kb 18 cm-es tortaformához elég ez az adag. Ha kihűlt, vágd 3 részre és mehet rá a krém, de baracklekvárral is isteni. Tipp: ha kevés konjak lisztet is adsz hozzá (elég 1-2 gramm!), sokkal lágyabb piskótatésztát kapsz és még plusz kalóriát sem jelent. Üdvözlettel; Rudolf Rita